Almere

Burgemeester over wietproef: ‘Het kan maar beter een goede joint zijn’

“Voor mij als burgemeester lost dit een probleem op”, zegt burgemeester Hein van der Loo over de nieuwe wietproef in Almere. Het systeem waarin inkoop van wiet voor de coffeeshop illegaal is, maar de verkoop aan klanten gedoogd, kan hij niet meer uitleggen. Dat vertelde hij in het nieuwe programma ‘Coffee-to-go met Hein van der Loo’.

Sinds afgelopen maandag mogen coffeeshops in Almere, naast de huidige gedoogde producten, ook gereguleerde producten verkopen. Almere is een van de tien Nederlandse gemeenten die meedoet aan dit experiment.

Niet meer uit te leggen

“We hebben al heel lang een systeem waarin we de verkoop van hasj en wiet oké vinden, maar de aanlevering van wiet naar de coffeeshop is foute boel, illegaal”, vertelt Van der Loo. “Ik kan het niet meer uitleggen.”

De Almeerse burgemeester is goed te spreken over de wiet van eigen bodem. “Ik ben bij die teler geweest. Die heeft me uitgelegd hoe zijn productie gaat en hoe hij zorgt voor de kwaliteit van het product. En daar ben ik wel trots op.”

Hoewel hij aangeeft zelf nog nooit een joint gerookt te hebben, weet de burgemeester: “Je hebt goede wiet en je hebt slechte wiet. Het kan maar beter meteen een goede joint zijn.”

De komende jaren wiet van eigen bodem

“Het oude systeem, daar zat allerlei criminaliteit aan vast. Daar zat afpersing bij, daar zat verkeerde handel en verkeerde producten bij, daar zat heel veel zwart geld zat daarbij. Ga zo maar door.” Door de legale wietteelt en -verkoop denkt de burgemeester dat allemaal op te lossen

Het experiment gaat nog wel even duren: “Als het eenmaal werkt, dan kunnen we gaan meten hoe het inderdaad zijn effect heeft; welke positieve effecten, wat we ervan moeten leren. Het gaat wel een paar jaar duren voordat er dan uiteindelijk een conclusie wordt getrokken.”

Tot die tijd kan er in de stad dus genoten worden van een legaal jointje: “Dat is het voordeel wat wij als Almere hebben. Doordat we meedoen weet je dat als je hier in deze boot een joint haalt, dat die legaal geteelt is.”

 1. Monty Python Flying Almerse Circus zegt:

  Ja ja coffeeshop to go met Hein van der Loo.
  Nee hij weet niet wat het is maar een joint kan maar beter goeie wiet hebben.

  We snappen hem, nudge nudge wink wink. Know what I mean. Know what I mean. Say no more say no more nudge nudge.

  https://www.youtube.com/watch?v=STTL-jOrnDQ

 2. Jammerdiewietinalmere zegt:

  Nu was de kwaliteit al matig..de staatswiet sinds vd week is om te huilen. Oregano vd ah is nog sterker…dit gaat de legaliteit niet bevorderen zonder gezonde concurrentie. Hopelijk gaat boerenjongens wat druk op de ketel zetten..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant