2720
Almere

‘Gemeenteraadsleden verdienen erkenning, het is een stevige job’

Het raadslidmaatschap is een ‘stevige job’, stelt de Almeerse griffier Gert-Jan Broer. Politiek verlof zou een goede eerste stap kunnen zijn om werkdruk bij gemeenteraadsleden te verminderen, denkt hij. In Almere stapt één op de drie raadsleden namelijk, nog geen twee jaar nadat ze zijn verkozen, voortijdig op. “Dat is een ingewikkeld probleem.”

“Ik vind het lastig om de stap te zetten naar één oplossing”, zegt Broer in de talkshow Politiek Op 1. De uitval onder raadsleden is in Almere aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde van één op de tien. De griffier kan hier niet één duidelijke verklaring over geven. “Het is een meervoudig monster.”

Wat doet een griffier?

Een griffier ondersteunt de gemeenteraad en helpt raadsleden hun werk goed te doen. De griffier bereidt bijvoorbeeld de vergaderingen voor, schrijft op wat er gezegd wordt, en geeft advies aan de raadsleden. 

“Ik vergelijk het ook wel eens met de rol van een voetbalcoach: het is ook mijn taak om ervoor te zorgen dat er op donderdagavond een prachtige grasmat ligt, dat de lampen werken, en dat er voldoende water is, zodat de spelers goed getraind aan de start staan. Dat hoort er allemaal bij.”

Je moet maar raadsleden in Almere vinden die het binnen die 19 uur weten te houden”

– Gert-Jan Broer, griffier Almeerse gemeenteraad

In zijn werk ziet de griffier veel raadsleden die met een ruime meerderheid over de berekende tijdsbesteding per week heen gaan. Raadsleden zouden in Almere volgens die berekening gemiddeld ruim 19 uur per week besteden aan hun raadswerk. “Je moet maar raadsleden in Almere vinden die het binnen die 19 uur weten te houden”, zegt Broer. 

Verruim het politiek verlof

“Ik vind dat dit om te beginnen gewoon om erkenning vraagt voor het feit dat deze mensen zich met hart en ziel inzetten voor de Almeerse samenleving.” Raadsleden hebben, naast hun werk in de gemeenteraad, ook nog een ‘reguliere’ baan. “In die combinatie wordt het überhaupt bijna onmogelijk.” Volgens de griffier zou het voor ontspanning kunnen zorgen als niet alleen wethouders, maar ook raadsleden met politiek verlof kunnen.

Politiek verlof zorgt ervoor dat mensen die in het bedrijfsleven werken, vrij kunnen nemen van hun werk om een politieke rol uit te oefenen. Als je wethouder bent of wordt, kun je voor een periode politiek verlof krijgen, zodat je de tijd hebt om politieke taken uit te voeren. “Voor raadsleden is dat veel beperkter geregeld”, legt de griffier uit. Hij roept minister Hugo de Jonge op om dit verlof voor raadsleden te verruimen.

‘Met je handen op je rug gebonden’

“Een van de dingen waar ik me echt zorgen over maak noemen we, met een moeilijk woord, het medebewind.”  Medebewind betekent dat lagere overheden, zoals de gemeente, verplicht zijn om mee te werken aan regels en plannen die door de hogere overheid zijn gemaakt. Daar krijgt de gemeente geld voor, maar de landelijke overheid bepaalt de kaders. “Dat heeft ook echt bijgedragen aan de taakverzwaring van raadsleden.”

Raadsleden hebben door het medebewind beperkte bevoegdheid, maar dragen wel de verantwoordelijkheid, legt Broer uit. “Dus je wordt op straat wel aangesproken, maar je bent eigenlijk met je handen op je rug gebonden daar ook iets aan te doen.” Als voorbeeld noemt hij de jeugdzorg. “Dat is met de decentralisatie allemaal overgeheveld naar het lokaal bestuur, maar we ondervinden nu in Almere hoe ontzettend ingewikkeld dat is.”

Raadslid als fulltime baan?

Kan het raadslidmaatschap dan geen fulltime baan worden? Volgens de griffier kan dat zeker. “Maar dat is geen keuze waar ik voor zou pleiten. Dan geef je een heel belangrijk kenmerk van het lokaal bestuur op, namelijk het zijn van lekenbestuur; dat je volwaardig nog met één voet in de samenleving staat.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant