verkorten bkr-registratie
10.5K22

BKR-registratie wordt na schuldhulptraject verkort van 5 jaar naar 6 maanden

Het stadsbestuur in Almere heeft besloten om de BKR-registratie van inwoners van Almere na 6 maanden te laten verwijderen. Dit geldt voor personen die een schuldenregeling met succes hebben afgerond en geen betalingsachterstanden hebben. De gemeente volgt hierin andere gemeenten, waar het verkorten van kredietregistratie al langer succesvol wordt toegepast.

Kredietregistratie van vijf jaar

De registratieduur van Bureau Krediet Registratie (BKR) duurt normaal gesproken vijf jaar. Almeerders die vanaf nu succesvol een minnelijke schuldregeling met succes en zonder betalingsachterstanden afronden, worden na zes maanden verwijderd uit het systeem van BKR. Dit besluit is genomen omdat er al langer discussie gaande is over de uitzonderlijk lange bewaartermijn van vijf jaar.

De branchevereniging van schuldhulpverleners (NVVK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleiten al langer voor het verkorten van de termijn van kredietregistratie. Echter, alleen als het schuldhulpverleningstraject succesvol is afgerond. Zij zijn van mening dat mensen na het aflossen van hun schulden door de registratie nog eens vijf jaar extra worden gestraft. Verder (voorheen onder de naam PLANgroep) is onder andere een organisatie die mensen met schulden helpt.

De bewaartermijn van vijf jaar zorgt voor problemen tijdens het afsluiten van een hypotheek, het leasen van een auto of het huren van een woning. Bovendien is de termijn van vijf jaar een drempel voor veel mensen om schuldhulp aan te vragen. De bovengenoemde organisaties benoemen tevens het feit dat ruim 87% van de mensen die na een schuldenregeling, na vijf jaar nog steeds schuldenvrij is.

verkorten termijn kredietregistratie
Afbeelding: Unsplash
Verlagen van bewaartermijn BKR-registratie

De Raad van Almere heeft in 2023 de motie ‘BKR-registratie verkorten na schuldentraject’ aangenomen. Deze motie omvat het verlagen van de bewaartermijn van BKR-registratie van vijf jaar naar zes maanden. In de motie staat te lezen dat in 2022 in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd besloten om de bewaartermijn van BKR te verlagen voor mensen die een schuldentraject succesvol hebben afgerond.

Dit werd een succes, waarna Tilburg, Zutphen en Arnhem volgden. Verder werd er verzocht om de registratieduur van BKR-registratie gelijk te stellen aan de tijd van de wettelijke schuldenregelingen (WSNP). Mensen die dit traject hebben afgerond, worden na zes maanden verwijderd uit de betreffende database van Bureau Krediet Registratie (BKR).

Als de BKR-registratie is verwijderd, kunnen mensen met een schone lei beginnen. Zij kunnen dan een huis huren, een hypotheek aanvragen, of een telefoonabonnement afsluiten. Er moet wel bij worden vermeld dat alleen de gemeente Almere kan zorgen voor het handmatig verwijderen van een BKR-registratie. Alle overige BKR geregistreerde kredieten en achterstanden blijven nog wel vijf jaar zichtbaar.

 1. Hoop van zegen zegt:

  Is toch belachelijk dat het niet landelijk is
  Als je een scheiding heb gehad met een hoop ellende
  Krijg je 5 jaar straf bovenop alle ellende die je al gehad heb .

 2. Trudy Vis zegt:

  Te gek voor woorden als je zelf het bedrag hebt ingelost en dat je daarna 5 jaar gestraft wordt

 3. Marjolein tiller zegt:

  En hoe zou je dat dan kunnen aanvragen? Ik moet nu nog tm september 2025 wachten tot mijn bkr registratie verwijderd word en ben al 3,5 jaar uit de schuldsanering met een schone lei afgerond.

 4. Marjolein tiller zegt:

  En hoe zou je dat dan kunnen aanvragen? Ik moet nu nog tm september 2025 wachten tot mijn bkr registratie verwijderd word en ben al 3,5 jaar uit de schuldsanering met een schone lei afgerond.

 5. En mensen die na jaren bikkelen zelf hebben afgelost dan zonder hulp? Die mogen wel 5 jaar boeten?

 6. Belachelijk dat het alleen voor mensen is die een traject nodig hebben en niet voor mensen die zelfstandig hun volledige schuld aflossen. Zonder traject.

 7. Wel krom dat als je op eigen kracht je schulden hebt afgelost, je wel nog 5 jaar een negatieve registratie behoudt. Kan de gemeente Almere natuurlijk niets aan doen, maar dit zou landelijk aangepakt moeten.

 8. Zou fijn zijn dat dit landelijk opgepakt wordt. Na mijn scheiding eerst 2 jaar er over gedaan om in het WNSP te komen. Sinds januari alles met een schone lei afgesloten, maar door de BKR registratie kan ik nog geen toekomst opbouwen.

 9. Onwijs goed dat de gemeente dit doet, MAAR…

  De originele schuldeisers doen dit niet. Dus alle schulden die zijn afgelost tijdens het traject staan nog steeds geregistreerd bij de BKR. En die worden pas afgemeld vanaf het moment dat het traject succesvol is doorlopen.

  Mooi verhaal, maar het helpt niemand. Zonde van de tijd van beleidsadviseur, raadsleden en college.

 10. De Stichting BKR werd in 1965 opgericht door de Nederlandse banken en financiële dienstverleners.
  Met andere woorden de banken en financiële dienstverlening bepalen zonder enige wettelijke basis of bescherming wat zij wel of niet goed vinden.
  Maken zij fouten (wat regelmatig gebeurd) , dan kan de overheid niet ingrijpenmen is dus overgeleverd aan de willekeur van een groepje hobbyisten.
  Het is van belang dat de bkr onder de regelgeving van de overheid komt en de wet.
  Tot die tijd is iedereen overgeleverd aan de willekeur wat dus regelmatig fout gaat met alle gevolgen van dien

 11. Oneida van zeggeren zegt:

  Na een flinke schuld van mijn vorige partner nu augustus geen bkr registratie meer best lullig vanaf 2009 al niks meer gekunnen hierdoor….snap zowieso niks van die bkr afgelost is afgelost toch dus gewoon scrappen die regel.

 12. Het is extra zuur. Krom gelegen om de wsnp periode door te komen. En blijf je gestraft worden met die 5 jaar registratie. Die van mij nog t/m 2028 duurt
  Belachelijk voor woorden.

 13. Nou sorry maar iemand die dus keihard werkt zit er 5 jaar aan vast? En als je bij de ING een BKR hebt naaien die je nog even verder door, voorbeelden van 15 jaar zijn niet gek.

  En opeens is gegevenswissing volgens de wet niet meer strafbaar? Klinkklare onzin dus.

 14. De schone lei bestaat niet, kreeg na ongeveer 7 a 8 jaar een navordering van de kpn, €2600,00. Kpn wacht af tot je uit de schuldsanering bent gekomen, ondanks gezegde van deskundige hulp, na schuldsanering ben je overal vanaf.
  Zwaar crimineel, mag gewoon in Nederland, opnieuw naar de ratsemedee, ben benieuwd wie dit ook heeft meegemaakt

 15. Lang leven een Europa,wie wordt er nu gediscrimineerd?
  Ook zelf alles in gelost,en 5 jaar registratie aan je broek….lang leven Nederland.

 16. Schandalig dat dit niet voor heel Nederland is. Daarbij 5 jaar is veel te lang! 1 jaar zou netjes zijn, dan hebben mensen ook de tijd om weer alles op de rit te zetten. Het is een bekrompen gedachten dat het maar eigen schuld dikke bult is.

 17. Nou sta al 13 jaar on de vrijwillige curateleMentrum zei zal alles verliezen heb met tegenzin en wist niet wat curatele inhield nou dat weet ik nou en is me duidelijk geworden heb me ondergang getekend.
  curatoren blijven schulden maken.ik heb 13 jaar al dezelfde rechter??? En de Gemeente weet van alles af maar zetten me hierdoor steeds uit het traject .
  Zal 24 Januari 2024 eindelijk schuldenvrij zijn door een klokkenluider en een bonafide derden hadden alles geregeld want die zeiden ook dit zaakje riekt aan alle kanten maar niks geen schuldenvrij bestaan na 13 jaren curatoren blijven schulden maken
  Schandalig ben 200 euro hierdoor kwijt aan
  Komt gewoon geen einde aan deze bodemloze uitzichtloze put van alle wanbeleid had liever me schulden hiervan betaald dan had ik allang een zorgeloze bestaan geleden en een schone lei gehad.
  Ben ten einde raad weet niet meer of het recht ooit gaat zegen vieren en ik uit de schulden kom.
  Hopeloos zocht en zoek en vroeg ik om hulp maar niet gekregen tot de dag van vandaag niet.
  Men moet zich schamen de instanties mensen dieper in de problemen brengen.
  Ze hebben heel me leven kapot gemaakt en me huwelijk bijna die hangt aan een zijden draadje door dit alles.
  Wel beter BKR registratie een half jaar dan 5 jaar.

 18. BKR-registratie wordt na schuldhulptraject verkort van 5 jaar naar 6 maanden.

  Met ingang van wanneer is dit eigenlijk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant