1210
Almere

Gemeenteraad wil op zoek naar nieuwe trainingsplekken voor jachthonden

De raad van Almere wil dat de gemeente helpt met zoeken naar meer plekken waar jachthondentrainingen gegeven kunnen worden. Dat is donderdagavond besloten tijdens een vergadering.

Het aantal trainingsplekken voor jacht- en speurhonden is sinds 2021 teruggedrongen van zeven naar één. Alleen in het Kotterbos, aan de rand van de Oostvaardersplassen, kunnen aanbieders zich nog inschrijven om trainingen te geven. Omdat Staatsbosbeheer de stadsbossen van Almere anders inricht, is er geen plek meer voor de hondentrainers.

Volgens de trainers is het belangrijk dat er verschillende locaties zijn waar jacht- en speurhonden kunnen leren om geschoten wild op te sporen en te halen. Als alle trainingen op dezelfde plek worden gegeven, raken de honden daaraan gewend.

Bovendien moeten de veertien jachthondentrainers in Almere nu dringen om het enige overgebleven plekje. Uitwijken naar omliggende steden kan, maar volgens de trainers haken sommige cursisten daardoor af.

‘Tegen de jacht’

De wethouder krijgt nu de opdracht om met Staatsbosbeheer en de jachthondentrainers in gesprek te gaan. Een motie daartoe werd ingediend door het CDA. Als het niet lukt om binnen de stadsbossen van Almere geschikte plekken te vinden, kan er ook in de rest van de gemeente gezocht worden. Ook wil de raad dat er besproken wordt onder welke voorwaarden die trainingen gegeven kunnen worden.

In eerste instantie reageerden een aantal partijen al huiverig op dat plan. De gemeente Almere is namelijk in principe tegen de jacht. 

Het CDA en de trainers beargumenteren dat de training van honden niet hetzelfde is als jagen. Er wordt gewerkt met dummy’s, en er komen geen dode dieren aan te pas. Bovendien zou de jachttraining belangrijk zijn voor de gezondheid van de honden.

Het merendeel van de hondeneigenaren die de trainingen volgen, zouden dat hobbymatig doen. Zij gebruiken hun hond niet voor de jacht, maar vinden het gewoon leuk om met de dieren bezig te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant