2.2K0
Almere

Almeerder voor de rechter na bruut geweld tegen huisgenoten: “Ik ben niet ziek in mijn hoofd”

’Ik pakte zijn gezicht vast, zodat hij niet kon draaien en ik zijn keel kon doorsnijden.” Dat zei de 26-jarige V.P. tegen de politie, vlak na een bloedbad in een woning aan de Julistraat in Almere op 1 februari vorig jaar. In de rechtbank zwakte hij vrijdag die verklaring af. De Almeerder zegt wel gestoken te hebben, maar dat het niet de bedoeling was om de keel van zijn huisgenoot door te snijden.

Toen de politie op de dag van het incident na een melding de woning binnenkwam, zagen de agenten een plas bloed op de grond en twee jongens die P. in bedwang hielden. Eén van de mannen bloedde in zijn gezicht en op de tweede verdieping lag een derde man op bed ook onder het bloed en met een handdoek in zijn hals gedrukt. De politie zag een diepe lange snee in de hals van dat slachtoffer.

Wraakactie

P. werd meteen aangehouden. Een agent zei: ‘’Het was opmerkelijk hoe kalm hij was.” In een verklaring vertelde de Almeerder dat hij ’s middag naar de Action was gegaan om twee messen, luiers en plastic zakken te halen. Hij wilde een misdrijf plegen. Thuisgekomen zocht hij een medehuisgenoot op die op bed lag. Die vertelde later dat P. uit het niets op hem sprong en hem in zijn hals en buik stak.

Twee andere huisgenoten hoorden een harde schreeuw en renden naar boven. Zij trokken P. weg bij het slachtoffer. Een van de jongens werd daarbij gestoken in zijn wang en boven zijn oog. De derde had sneeën in zijn arm. Het lukte hen toch om het mes uit de handen van P. te schoppen. De 26-jarige vertelde later dat de man moest boeten omdat hij eerder zijn vriendin verkrachtte. Dat zou zijn gebeurd, waar hij bij was. Maar zijn toenmalige vriendin ontkende dit later.

Psychose

Volgens een psychiater en een psycholoog zat P. in een psychose tijdens de steekpartij en was het verhaal van de verkrachting een waan. Daarom werd hij ter observatie naar de forensische psychiatrische kliniek Pieter Baan Centrum (PBC) gestuurd. Tegen de wil van P.: ‘‘Ik ben niet ziek in mijn hoofd.”

Toch concluderen onderzoekers, dat hij psychische stoornissen heeft in het schizofreniespectrum met psychotische verschijnselen. Hij heeft in ieder geval medicatie nodig. Ook dat wil P. niet. De kans dat zoiets weer gebeurd is volgens de onderzoekers dan ook groot. Om die reden wil de officier van justitie dat de man behandeld wordt in een gesloten tbs-kliniek.

Celstraf

De aanklager eiste een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging tegen hem voor in totaal twee moordpogingen en een mishandeling. P. wordt sterk verminderd toerekeningsvatbaar geacht ten tijde van de steekpartij, door zijn psychose en wanen.

P. hield vrijdag vol psychisch in orde te zijn. Zijn raadsman vroeg om vrijspraak voor de beide pogingen tot moord, omdat hij niet de opzet zou hebben gehad om de slachtoffers te doden. De rechtbank doet op 28 juni uitspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant