2080
Almere

Almere sluit 2023 af met een tekort van 37 miljoen euro, minder dramatisch dan gedacht

De gemeente Almere heeft het jaar 2023 afgesloten met een tekort van 37 miljoen euro. Dat is 10 miljoen euro minder dan de 47 miljoen euro die de gemeente in januari had verwacht. Dat blijkt uit de jaarrekening 2023 die wethouder Kees Ahles donderdagavond aan de gemeenteraad heeft overhandigd.

Dat het tekort lager is uitgevallen dan verwacht komt vooral doordat er geld is overgebleven. Verschillende projecten zijn namelijk niet in 2023 afgerond en komen pas later in de boeken. Het verschil met januari komt ook doordat de gemeente geld in het vooruit van het Rijk gekregen. 

Financiële malaise moet opgelost worden

Almere heeft grote financiële problemen. Dat komt door verschillende flinke tegenvallers. Zo had het Waterschap Zuiderzeeland de gemeente opgedragen om de riolering in Oosterwold aan te leggen. In eerste instantie was dat een verantwoordelijkheid van de wijkbewoners. Tot de riolering klaar is, moet de gemeente het afvalwater zelf afvoeren. Dat kost meer geld dan verwacht.

Ook krijgt Almere minder geld uit het gemeentefonds. Het schoonhouden van de stad is duurder uitgevallen en de kosten voor de jeugdzorg rijzen de pan uit. 

Binnenkort meer duidelijkheid over bezuinigingsmaatregelen

Omdat de uitgaven van de gemeente hoger zijn dan de inkomsten is het college van burgemeester en wethouders van plan om fors te gaan bezuinigen. Ook wil het stadsbestuur de inkomsten van de gemeente verbeteren door de verhoging van de tarieven en de gemeentelijke belastingen. 

Het is de bedoeling dat burgemeester en wethouders voor de zomervakantie concrete bezuinigingsmaatregelen voorstellen aan de gemeenteraad. Iedereen in het stadhuis gaat ervan uit dat de maatregelen pijn doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant