2900
Almere

Aantal busincidenten in Almere sterk gedaald

In Almere zijn het aantal busincidenten in 2023 sterk gedaald ten opzichte van 2022. Dit blijkt uit onderzoek van het Actieplan Sociale Veiligheid Stad- en Streekvervoer Almere 2024. Het aantal incidenten is gedaald van 164 in 2022 naar 55 in 2023. Het gaat hierbij om incidenten in de bus tussen reizigers en het personeel.

De incidenten zijn verdeeld in drie categorieën: A-, B- en C-incidenten. A-incidenten vallen onder het strafrecht, zoals vandalisme of bedreiging. Onder een B-incident (vallend onder Wet personenvervoer 2000) valt onder andere overlast en conflicten met het personeel. C-incidenten, die onder de huisregels vallen, omvatten bijvoorbeeld vernieling van de bus of het overtreden van de huisregels.

A-incidenten zijn gedaald van 13 naar 6 in 2023. Categorie B is het sterkst gedaald, van 137 incidenten in 2022 naar 41 in het afgelopen jaar. C-incidenten zijn het minst gedaald, van 14 naar 8 meldingen.

Actieplan Sociale Veiligheid

Keolis en de gemeente denken dat deze positieve resultaten te danken zijn aan het Actieplan Sociale Veiligheid. Met het Actieplan van 2024 hopen zij deze goede ontwikkeling voort te kunnen zetten. Veel van de inhoud van het nieuwe plan komt overeen met het oude plan.

Zo worden mensen zonder geldig vervoersbewijs strenger aangepakt en richt de aanpak zich op het verminderen van overlast door personen met verward gedrag. Sinds afgelopen september is er ook een nieuwe controlemethode in de bus: preventief hoppend meerijden. Hierbij doet een koppel zich voor als passagier en controleren zij iedereen die instapt of deze wel incheckt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant