Almere

Geen vergunning voor hoogste woontoren van Almere met 831 woningen

De hoogste woontoren van Almere gaat er niet komen. Een van de eigenaren van de grond, woningcorporatie de Alliantie, heeft de gemeente vorig jaar verteld dat zij geen toestemming geven voor de bouw van de toren. De woontoren die 831 appartementen zou hebben, kan daardoor geen vergunning krijgen.

De grond waar de toren op gebouwd zou worden is van twee partijen. Een deel is van de Alliantie en het andere deel van projectontwikkelaar De Vrije Blick Ontwikkeling BV, die de grond pas sinds kort heeft. Het oorspronkelijke plan voor de woontoren is bedacht door de vorige eigenaar van dat deel van de grond.

Hoe het oorspronkelijke pand van beneden eruit zou moeten zien. 

De Alliantie wil op hun deel van de grond een eigen woningbouwplan realiseren. In dat nieuwe plan zijn 300 sociale huurwoningen opgenomen, een mix van twee- en driekamerwoningen. “De behoefte aan dit type woningen in Almere is groot.”

Hoe zat het ook al weer?

Het gebied rond station Almere Centrum wordt een nieuwe wijk. De woontoren zou daar onderdeel van worden en daarvoor moesten twee kantoorpanden worden gesloopt. De toren zou 109 meter hoog worden, de hoogste woonflat van Almere. Naast deze hoge toren zou een lagere toren van 74 meter komen, samen goed voor 831 woningen.

Voor de bouw heeft de gemeente een uitzondering gemaakt op het bestemmingsplan met een zogenoemde “verklaring van geen bedenkingen”. De nieuwe flat zou namelijk hoger worden dan toegestaan. Er was één voorwaarde: de woontoren mocht niet hoger worden dan het WTC in Almere, dat 120 meter hoog is. Nu de Alliantie niet akkoord gaat met de bouw op hun grond, kan de gemeente geen vergunning geven voor het plan.

Aangepaste vorm

De Alliantie laat aan 1Almere weten waarom ze de hoge woontoren niet meer gebouwd willen hebben. “Wij hebben er voor gekozen om het eerdere plan voor deze locatie vergaand te optimaliseren. Hierbij hebben we kansen gezien die, op basis van actuele inzichten, maar woonkwaliteit en wooncomfort bieden voor onze toekomstige huurders.”

De nieuwe projectontwikkelaar ziet nog wel mogelijkheden om hun plan te realiseren. Hij geeft aan dat ze in gesprek zijn met de Alliantie en de gemeente om het plan eventueel in aangepaste vorm uit te voeren.

Bron foto’s: De Alliantie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant