400
Almere

Jaar cel geëist voor steekpartij na ruzie om 100 euro

Hij vindt zelf dat hij in de val is gelokt, maar de officier van justitie gelooft daar niet zoveel van. Die denkt dat de 37-jarige B.M.M. uit Almere op 25 januari iemand neerstak in het trappenhuis van het appartementencomplex aan de Glinkastraat, waar hij woonde. Na een ruzie om 100 euro.

M.M. was met vier mensen in zijn woning, toen het misging. Het slachtoffer had volgens hem zijn geld gestolen en dat wilde hij terug. De twee kregen ruzie, die zich verplaatste naar het trappenhuis.

“Ik ging achter hem aan”, zei de Almeerder dinsdag in de Lelystadse rechtbank. “Daar gaf hij mij meteen een kopstoot. Mijn hoofd sloeg daardoor tegen de muur. En toen stak hij mij in mijn hand.”

‘Zichzelf gesneden’

De man rende volgens M.M. zijn appartement weer binnen en deed de deur op slot. Daar zou hij zichzelf hebben gesneden met hetzelfde mes om M.M. verdacht te maken. “Ik hoorde hem door de deur heen met die andere mannen praten. Ze zeiden dat hij zachtjes moest snijden en niet te diep.”

Hij zou daar ook opnames van hebben gemaakt, maar omdat hij de inlogcode van zijn telefoon kwijt is, kon hij die niet overhandigen aan de politie. Hoe dan ook: M.M. vindt zichzelf onschuldig. “Toen ik eenmaal weer binnenkwam, lag er overal bloed. Die man was naar het balkon gevlucht en stond te schreeuwen. Ik ben gaan schoonmaken.”

‘Verschanst op het balkon’

Een ongeloofwaardig verhaal, vindt de officier. De politie vond het slachtoffer die avond bloedend op het balkon, schreeuwend om hulp. Even daarvoor was hij volgens één van de bezoekers van M.M. na een ruzie met hun gastheer op de gang naar binnen gerend met een enorme wond in zijn arm. “Bel 112”, zou hij hebben geroepen, waarna hij zich verschanste op het balkon.

M.M. kwam kort daarna binnenwandelen met het bebloede mes in zijn hand, dat hij schoonmaakte met een doek. “Daarna ruimde hij het mes weer op.” De andere bezoeker bevestigde dat verhaal min of meer. Het slachtoffer vertelde de politie dat hij door M.M. is gestoken. “Hij bewoog het mes in de richting van mijn hart, dat probeerde ik af te weren met mijn arm.”

Wisselende verhalen

Wat naast de verhalen van de getuigen niet in het voordeel van de Almeerder spreekt, is dat hij een paar keer zijn verhaal veranderde in verhoren. En dat hij de beloofde opnames van het incident niet kon laten zien en horen, omdat hij opeens zijn inlogcode kwijt was.

Extra lastig is dat hij na zijn arrestatie niet goed meewerkte aan de gesprekken met hulpverleners. Hij kwam te laat of helemaal niet opdagen, terwijl hij naar eigen zeggen wel graag hulp wil bij zijn verslaving en inburgering. En hij blijft volgens hen ook omgaan met mensen die ook drugs gebruiken.

Maar M.M. bleef dinsdag bij zijn verhaal en weet het gebrek aan hulp aan ‘valse beloftes’ van de betrokken instanties. “Ze beloven mij te helpen met mijn problemen en aan werk, maar er gebeurt niks.”

Dat ligt volgens de aanklager toch echt aan hemzelf. “Hij moet er ook wat aan doen. En ik heb begrepen dat er ook vandaag de dag nog veel overlast is bij zijn woning. Dat baart me wel zorgen.”

‘Niet genoeg bewijs’

Zij eiste daarom een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Met deze strafeis zou M.M. opnieuw de cel in moeten. Zijn advocaat gelooft echter dat er niet genoeg bewijs is voor een veroordeling.

“Hij heeft altijd ontkend en er is helemaal geen steunbewijs voor het verhaal van het slachtoffer. De getuigen die binnen waren, hebben het steken niet gezien. Dus we weten helemaal niet wat daar precies is gebeurd.”

Uitspraak over twee weken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant