4.3K0
Almere

Almere wint zaak over terug te betalen coronagelden

Almere, Lelystad en Dronten hebben een rechtszaak over terugbetaling van coronasteun aan het Rijk gewonnen. De rechter heeft bepaald dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opnieuw moet kijken naar gegevens over coronavergoedingen die door de Flevolandse gemeenten zijn aangeleverd en daarbij ook de laatste correcties moet meenemen.

De zaak draaide om zogenoemde Tozo-gelden. Dit was geld dat veel gemeenten tijdens de coronaperiode van het Rijk kregen om plaatselijke ondernemers te steunen.

Fouten

De gemeenten moesten later wel aan het Rijk verantwoorden op welke manier ze het geld hadden uitgekeerd. In het eerste verslag van de drie Flevolandse gemeenten bleken in september 2021 wat fouten te staan, waardoor zo’n twee miljoen euro niet goed verantwoord werd.

De gemeenten zouden dit van het Rijk ontvangen geld daarom moeten terugbetalen. Toen dit duidelijk werd, hebben de gemeenten een accountant ingeschakeld en in maart 2022 een nieuw en duidelijker verslag ingediend.

Minister op vinger getikt

De minister heeft die laatste correctie niet meegenomen in haar beoordeling. Maar volgens de bestuursrechter in Utrecht had dat wel gemoeten. De rechtbank zegt niet zelf te kunnen beoordelen hoeveel de gemeenten nu wel of niet moeten terugbetalen.

Maar tijdens een rechtszitting in Utrecht in maart heeft het ministerie al toegegeven dat Almere, Lelystad en Dronten niets hadden moeten terugbetalen als hun laatste accountantsverslag wel in de beoordeling was meegenomen.

De minister kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant