2770
Almere

OM eist 15 jaar cel voor de moord op Gerrie Revers

Het OM eist vijftien jaar cel tegen Richard van der L., voor de moord op zijn moeder Gerrie Revers (77) uit Almere. Daarnaast moet de verdachte drie familieleden 17.500 euro betalen voor het leed dat ze is aangedaan. Dat werd bekend tijdens de tweede dag van de zitting in Lelystad.

Donderdag begon de emotionele strafzaak. Toen bleef Van der L. ontkennen dat hij iets met de dood te maken had. Het OM gelooft zijn verklaringen niet en eist daarom nu vijftien jaar cel tegen hem. De Officier van Justitie noemde de verdachte een dader ‘zonder enig berouw’.

Geld waarschijnlijk motief

Het OM denkt niet dat de man van tevoren had besloten om zijn moeder te vermoorden. Diefstal van het geld van zijn moeder was volgens het OM waarschijnlijk zijn motief. Op de avond van de moord zou Van der L. ook nog drugs zijn gaan kopen in Lelystad. Hij moest rondkomen van 60 euro leefgeld in de week, daar koop je niet zomaar drugs voor. Daarnaast vroeg hij familie en hulpverlening continue om geld.

De schouwarts vond tijdens de sectie bloeduitstortingen aan de hoge hals van Revers, op de onderlip, mondbodem, tongriem en tongbeen. Ook had ze onderhuidse bloeduitstortingen aan haar rechterarm.

Volgens het onderzoek wijst alles op een opzettelijke belemmering van de luchtwegen, met andere woorden: smoren. Volgens het OM heeft het smoren geleid tot een strafverzwaring. Voor smoren moet je namelijk echt doorzetten en dat heeft de verdachte gedaan volgens het OM.

Waar gaat de zaak over?

Op zaterdag 28 mei 2022 werd de Almeerse Gerrie Revers dood aangetroffen in haar woning. Bekijk hier een samenvatting van de zaak.

Misdrijf

Na de vondst van het lichaam van Gerrie werd al snel duidelijk dat het ging om een misdrijf. Volgens de schouwarts wijst alles erop dat Gerrie gesmoord is en daardoor om het leven kwam. Daarnaast zijn er spullen uit haar huis gestolen, die later langs de A6 teruggevonden werden in de berm. De gestolen spullen waren voor het OM een belangrijke reden om te twijfelen aan een natuurlijke dood.

Ook is er DNA van de verdachte aangetroffen op het nachthemd van Gerrie en op twee kussenslopen. Volgens de verdachte kwam dat omdat hij daar geslapen had, zijn moeder een kus op haar voorhoofd gegeven had en daarbij haar schouders aanraakte, en toen hij op bezoek kwam na de dood een ander kussensloop opzij schoof.

Wisselende verhalen

Volgens de politie gedroeg Van der L. zich vreemd toen agenten onderzoek deden. Toen zij in de woning kwamen, vertelde de verdachte telkens wisselende verhalen over hoe vaak hij contact had met zijn moeder en hoe vaak hij boodschappen voor haar deed. Dat vond de politie een ’trigger’.

Van der L. beweerde donderdag al dat hij in de bewuste nacht een seksafspraak had in Almere met ene ‘Paul’, vlakbij het huis van zijn moeder. Hij zou daarmee contact hebben gehad via de app Bink. Maar volgens de politie is hij nergens te zien op camerabeelden in die buurt. Bovendien is ‘Paul’ niet te traceren. Hij had een gratis account van de app, en bij zo’n gratis account worden de gegevens van de gebruiker gewist.

Donderdag wilde de rechter meer weten over wat er nu precies gebeurd is. In de nacht van de moord reed Van der L. namelijk met 130 kilometer per uur op de A6 in een bestelbus. Precies op het deel waar de gestolen spullen gevonden waren, is hij in snelheid geminderd tot 90 kilometer per uur, waarna hij weer optrok tot 151 kilometer per uur.

OM: verklaring verdachte ongeloofwaardig

Het OM vond de verklaring van de verdachte dat hij in de buurt was omdat hij daar een seksafspraak had ongeloofwaardig. In de bewuste straat hangen camera’s en daar is hij niet op gezien.

Daarnaast had de verdachte in eerste instantie verklaard dat hij thuis was op de avond dat zijn moeder om het leven kwam. Het track en tracesysteem van de bus laat iets anders zien. Toen de verdachte met deze informatie werd geconfronteerd kwam hij ineens met de seksafspraak.

De tijdstippen die de verdachte noemt voor de date kloppen volgens het OM ook niet. Er zit namelijk een uur verschil tussen de de verklaring van de verdachte en wat het track- en tracesysteem uitwijst.

Onwel

De zitting werd donderdag meerdere keren onderbroken omdat familieleden van de vermoorde Almeerse geëmotioneerd raakten. Ook is één van hen onwel geworden en naar het ziekenhuis gebracht. De advocaat van het familielid vroeg of er vrijdag een verbinding gelegd kon worden met het ziekenhuis, zodat de man het proces dan verder kan volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant