Almere Haven

Coalitie zet streep door ‘villawijk’: Overgooi krijgt sociale huurwoningen

Villawijk Overgooi moet een ‘reguliere’ wijk worden. Dat staat in het nieuwe coalitieakkoord van Almere. In Overgooi, waar momenteel zo’n 185 villa’s staan, moet binnenkort ook plaats worden gemaakt voor sociale huurwoningen, supermarkten en scholen. “Dat betekent dat het niet alleen een wijk meer is voor mensen die een huis boven de miljoen kunnen betalen”, aldus Erik Theunissen van de PvdA.

Overgooi is een wijk bestaand uit vrijstaande villa’s, waaronder zelfs een woning in de vorm van een goudkleurige piramide. Bijna allemaal zijn ze omringd door hekken en heggen. Het is één van de snelst opkomende miljoenenbuurten van Nederland, maar het is volgens Theunissen ook een van de weinige plekken in Almere waar woningbouw versneld kan worden.

Lees ook: PvdA wil sociale woningbouw in villawijk: ‘Het Overgooi dat ooit bedacht is, is een illusie’

‘We maken geen winst’

De gemeente loopt op het gebied van woningbouw meer dan 25 procent achter op de planning. Desondanks heeft de nieuwe coalitie de ambitie om, bovenop de huidige plannen, 3000 extra sociale huurwoningen te bouwen. Overgooi is een geschikte locatie voor een deel van deze woningen, legt Theunissen uit, omdat de grond bouwrijp is. Er hoeft weinig aan te gebeuren voordat er woningen gerealiseerd kunnen worden. Om deze reden gooit de coalitie de oorspronkelijke plannen voor de wijk in de prullenbak.

Daarnaast is de hoop om met deze aanpak meer geld te verdienen aan Overgooi: “Het zijn de duurste huizen van Almere, maar we maken geen winst op de grond. Dat vind ik raar”, aldus Theunissen. Hij pleit sinds het begin van zijn raadslidmaatschap in 2018 voor sociale woningbouw in de villawijk. Het is volgens hem voor de gemeente de oplossing om de rentekosten, die in 1995 voor de grond betaald werden, in een sneller tempo terug te verdienen.

Scholen en supermarkten

Er is in Overgooi op dit moment geen school, geen sportclub, geen bushalte, geen supermarkt en geen buurthuis. Het voetbalveldje waar ooit sprake van was, ging niet door omdat omwonenden overlast van rondhangende jongeren vreesden. Maar bij een wijk met een hoger aantal woningen hoort volgens de stad wél een school, een supermarkt – en wellicht ook het gevreesde voetbalveldje.

 1. Kunnen er ook kleinere kavels verkocht worden. Waar dan ook kleine Tiny house projecten gerealiseerd en van de grond komen. Nu iedere keer worden er te grote kavels aangeboden.

 2. Ben le Belle zegt:

  PvdA aan de macht, afspraken verkracht. Zet de huurwoningen in de wijk van de linkse elite, dan kunnen ze hun doelgroep beter bereiken, dat doen ze nu onvoldoende.

 3. Antoinet van Gelder-Breems zegt:

  Geweldig werk van de PvdA en GroenLinks.
  Heel werk geweest maar het heeft zoveel meer opgeleverd.
  Gedankt voor diegene die straks daar kunnen wonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant