1040
Almere

‘Ik ga je doodmaken’: celstraf geëist voor bedreiging en stalking van Almeerse ex

Tegen een 33-jarige Amsterdammer is een celstraf van 241 dagen geëist wegens bedreiging en stalking van zijn ex-vriendin en haar moeder in Almere. De celstraf is gelijk aan zijn voorarrest, hij hoeft dus niet langer de cel in.

De officier van justitie wil ook dat de rechtbank de verdachte W. tbs met dwangverpleging oplegt. Volgens de officier was W. ten tijde van het plegen van de feiten niet helemaal toerekeningsvatbaar. 

Opwelling

Amsterdammer W. vertelde direct aan het begin van de zitting dat hij zijn ex-vriendin inderdaad heeft bedreigd en gestalkt: “Het gebeurde in een opwelling. Het is nooit mijn bedoeling geweest haar of haar familie iets aan te doen.”

Hij stuurde allerlei intimiderende en bedreigende tekst- en spraakberichten. Daarbij bedreigde hij zijn ex en haar familie met geweld en de dood. “Ik ga jou zo hard op je bek slaan, ik ga je doodmaken”, stuurde hij onder meer. 

Doodsbedreigingen

Ook de moeder van zijn ex kreeg via Snapchat en Facebook Messenger teksten waarin zij en haar dochter met de dood werden bedreigd. W. had moeite tijdens de zitting de confrontatie met de teksten aan te gaan. “Ik wil nu dat het stopt. Ik heb toch alles bekend”, zei hij huilend.

Zijn advocaat vertelde in haar pleidooi dat haar cliënt zes jaar een relatie had met zijn ex: “Een normale relatie. Mijn cliënt bezocht de universiteit. Maar na de geboorte van hun dochter vijf jaar geleden is er iets bij hem getriggerd.” Volgens zijn vriendin veranderde hij. W. kwam met Justitie in aanraking wegens huiselijk geweld. Zij heeft uiteindelijk de relatie en daarna het contact verbroken. 

Persoonlijkheidsstoornis

Volgens de psycholoog die hem onderzocht, heeft W. een persoonlijkheidsstoornis: “Daar is wat aan te doen met goede hulp.” Zij adviseerde een ambulante tbs-maatregel. Ook vindt zij dat er een psychiater onderzoek naar hem moet doen: “We weten te weinig van hem.” Maar dat wil W. niet. Eerder al weigerde hij te spreken met een psychiater. Ook de aanklager had eerder al een observatie in het Pieter Baan Centrum gewild, maar de rechtbank vond dat niet nodig.

De officier zei op twee gedachten te hinken. Hij was verrast dat W. alle feiten bekende. Tegelijkertijd vindt hij dat de Amsterdammer moet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek en hij zette W. voor het blok: “Als u zich anders opstelt, zal ik in plaats van tbs met dwangverpleging, ambulante tbs eisen.” Maar daar was W. niet van gediend: “Ik wil wel met een psychiater praten, maar alleen als de rechtbank dat nodig acht.”

Traumatisch voor ex-vriendin

De ex-vriendin van W. vertelde in een indringende slachtofferverklaring dat de gebeurtenissen traumatisch voor haar zijn geweest, maar dat zij inmiddels de zaak kan laten rusten omdat ze goede hulp heeft gehad: “Ik hoop dat je ons met rust wilt laten”, zei ze tegen W.. Ook zei ze hem te hebben vergeven: “Ik hoop dat je een behandeling krijgt die je helpt.”

W. was geëmotioneerd en diep ontroerd door de verklaring van zijn ex en zei dat hij zich heel erg schaamde. Ook beloofde hij haar met rust te laten. De rechtbank doet op 12 juni uitspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant