1.2K0
Almere Stad

Almere krijgt er 300 islamitische graven bij

Leden van Al Raza moskee in de Almeerse wijk Tussen de Vaarten zijn de komende jaren verzekerd van een islamitisch graf in hun eigen stad. Hun islamitische begraafplaats Raza Ul Mawa in de Kruidenwijk krijgt er een grafveld bij. Dat veld is woensdagmiddag officieel geopend.

Op het nieuwe terrein kunnen 300 graven gerealiseerd worden, zegt voorzitter Ali Karamatali van Raza Ul Mawa: “Wij zijn hartstikke blij. Echt heel erg blij, want het heeft heel lang geduurd voordat dit nu gerealiseerd is.” Nu telt de begraafplaats nog zo’n duizend graven.

Vraag naar islamitische graf neemt toe

Twee jaar geleden diende Karamatali een aanvraag in bij de gemeente om de begraafplaats uit te breiden. Dat was nodig, omdat die steeds voller raakte. De begraafplaats was toen beschikbaar voor alle moslims uit Almere en van buiten de stad.

Door de corona-uitbraak in 2020 zag Karamatali de vraag naar een islamitisch graf toenemen. In die periode werd door Marokko een inreisverbod ingesteld. Veel Marokkanen konden toen niet begraven worden in het Noord-Afrikaanse land

Het nieuwe grafveld is volgens Karamatali alleen nog bedoeld voor de leden van de Al Raza moskee in Tussen de Vaarten: “Als dit ook voor iedereen opengesteld gaat worden, dan is het binnen de kortste keren vol. Daarnaast is elke gemeente verantwoordelijk om voor haar burgers een eigen islamitische begraafplaats te stichten”, zegt Karamatali.

Meer begraafplaatsen in de toekomst

Verschillende moslimorganisaties hebben de afgelopen tijd aanvragen ingediend om een eigen begraafplaats te realiseren. Zo komt er in ieder geval een in Oosterwold, naast een moskee die daar wordt gebouwd. Daarnaast liggen nog twee aanvragen vanuit de Marokkaanse gemeenschap. De gemeente heeft daar nog geen definitief besluit over genomen.

Volgens wethouder Jesse Luijendijk zoekt de gemeente naar een locatie waar een nieuwe begraafplaats gerealiseerd kan worden. Hoe die eruit moet komen te zien en voor wie die is bedoeld, is nog niet duidelijk. “Dat zou een combinatie kunnen worden van een algemene begraafplaats en één of meer islamitische begraafplaatsen”, zegt Luijendijk.

Voor de zomer wordt de gemeenteraad geïnformeerd over hoe het proces verder loopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant