500
Almere

Nog een extra toegankelijk stembueau in Almere voor mensen met handicap of beperking

Almere krijgt bij de aankomende Europese Verkiezingen nog een extra toegankelijk stembureau. Dat is een stembureau waar hulpmiddelen zijn om het stemmen makkelijker te maken. Werkgroep ViP die in Almere opkomt voor mensen met een handicap of beperking is er blij mee.

“Het is heel fijn dat je niet op maar 1 plek, maar nu op 2 plekken in Almere gebruik kan maken van een extra toegankelijk stembureau”, zegt Karin Donker van ViP. Het nieuwe stembureau komt in Woonzorgcentrum De Overloop in Almere Haven. De andere is te vinden in De Levend Waterkerk in Parkwijk.

Stemmal

Op het stembureau is bijvoorbeeld een stemmal aanwezig. Dat is een speciale plaat met gaten die je over het stembiljet heen kan leggen. Via een koptelefoon kunnen blinde of slechtziende kiezers horen waar welke partij en naam staat, zodat ze zelfstandig kunnen stemmen.

Daarnaast zijn er op het stembureau geleide lijnen te vinden en schuinstaande stembussen zodat ook mensen in een rolstoel makkelijk hun stem in de stembus kunnen gooien. Ook is er een oefenruimte waar je kan oefenen met stemmen.

Al die faciliteiten zorgen er volgens Donker voor dat er veel verschillende Almeerders langs kunnen komen. “Bijvoorbeeld ook mensen met aangeboren hersenletsel of mensen die laaggeletterd zijn. Voor hen kan het ook makkelijk zijn om de stemmal te gebruiken.”

Veel gelobbyd

Voor het extra stembureau is veel gelobbyd door de werkgroep. “Almere is best een hele grote woonplaats. Eén stembureau was daarom best wel karig.” Daar volgens de werkgroep bij dat iemand met een visuele beperking niet even in de bus stapt en autorijden is ook geen mogelijkheid. “Je bent altijd langer onderweg.”

Het liefst zou de werkgroep in elk stadsdeel een speciaal stembureau hebben. Dat er in Almere niet meer bijzondere stembureaus te vinden zijn ligt waarschijnlijk aan de kosten. “Aan zo’n stemmal hangt best wel een prijskaartje.” Dat komt vooral omdat ze elk jaar opnieuw gemaakt moeten worden.

De werkgroep hoopt dat de komst van een nieuw stembiljet daar verandering in kan brengen. Met dat stembiljet wordt nu in vijf gemeenten testen gedaan.

2 stembureaus, is dat veel?
Hoe doet Almere (226.000 inwoners) het in vergelijking met andere gemeenten? In Tilburg (229.000) zijn zes locaties, maar daar kan niet de hele dag gestemd worden. In Breda (188.000) en Eindhoven (246.000) is er één locatie. In Groningen (243.000) zijn twee locaties, waarbij één voor blinden of slechtzienden en een andere voor doof of slechthorenden. In het veel kleinere Amersfoort (161.852) zijn vijf locaties.

Foto: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant