870
Almere

Hackend kandidaat-raadslid krijgt in hoger beroep een jaar cel voor stelen naaktfoto’s

De veertigjarige Mitchell van der K., voormalig kandidaat-raadslid in Almere voor de VVD, is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk. Het hof acht bewezen dat hij Gmail- en iCloud-accounts van in totaal 55 vrouwen, onder wie bekende Nederlanders, heeft gekraakt. 

Naast de celstraf krijgt hij de maximale taakstraf opgelegd van 240 uur met 24 uur strafkorting, omdat het allemaal al langer geleden is. Van der K. werd vlak voor zijn aanhouding in 2018 gekozen als raadslid voor de VVD. Hij trok zich daarna terug.

Computervredebreuk

Het was vlogster en mediapersoonlijkheid Laura Ponticorvo die in 2017 aangifte deed tegen Van der K. wegens computervredebreuk. Zij kwam erachter dat er 34 naaktfoto’s en 5 video’s van haar op verschillende websites waren te vinden. Al snel bleek dat het IP-adres van Van der K. achter de hack op de accounts van de vlogster zat. Later bleek ook ex-hockeyinternational Fatima Moreira de Melo slachtoffer te zijn van Van der K. Daarnaast spaarde hij zijn familie en ex-collega’s niet. Bij een vriendin deed hij zich jarenlang digitaal voor als vrouw, zodat zij hem naaktfoto’s stuurde. 

Tijdens een inval in december 2017 werden 22 laptops en smartphones meegenomen. Er stonden 30.000 privé beelden van vrouwen op. De foto’s en beeldmateriaal verspreidde hij op verschillende internetfora’s.

Misdaadverslaggever

Van der K. heeft in 2018 aan misdaadverslaggever John van den Heuvel bekend dat hij naaktbeelden van de slachtoffers had gestolen door wachtwoorden te kraken van onder meer iCloud en Google-accounts. Zo kwam hij bij hun persoonlijke gegevens en stal hij (naakt)foto’s en (seks)video’s. K. ontkent ze zelf te hebben gepubliceerd. Hij zegt dat hij de beelden alleen gestuurd heeft aan de persoon die hem chanteerde.

Het OM eiste in 2019 drie jaar cel waarna de rechtbank hem veroordeelde tot een celstraf van 24 maanden waarvan acht voorwaardelijk. Die straf vond hij veel te hoog. Volgens van der K. heeft hij meerdere accounts gekraakt, maar zou hij gechanteerd zijn.

Valse verklaring

Tijdens het hoger beroep stelde Van der K. dat hij bij de politie en rechtbank een valse verklaring zou hebben afgelegd. Hij zou veel bekend hebben om de politie ter wille te zijn: “Ik heb niet het gevoel dat ik gezegd heb hoe het écht zat. Ik wil dat alles beter geduid wordt.” Het hof verwierp dat verhaal omdat het net als het OM geen aanknopingspunten zag met wat er gebeurd is. Ook het chantageverhaal vindt het hof ongeloofwaardig. 

Van der K. moet aan een deel van de vrouwen een schadevergoeding betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant