2980
Almere

Nieuwe coalitie wil 3000 extra sociale huurwoningen in Almere

De nieuwe linkse coalitie in Almere gaat vol inzetten op meer sociale huur in de stad. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde coalitie-akkoord. De komende jaren willen SP, PvdA, GroenLinks, D66, Leefbaar Almere en Partij voor de Dieren 3000 sociale huurwoningen toevoegen aan het woningaanbod. Ook zal er geinvesteerd worden in 2000 aangepaste woningen.

Het nieuwe college mag flink aan de bak want momenteel haalt het de eigen woningbouwdoelen al niet. De gemeente heeft de intentie om in de periode 2020 tot en met 2030 24.500 nieuwe woningen te realiseren. Daar komen er nu dus 3000 bovenop.

Elk jaar moet de gemeente Almere een aantal woningen opleveren om aan haar doelen te voldoen. De gemeente loopt meer dan 25 procent achter op de planning. Er zijn tot nu toe 6621 woningen gebouwd. Dat is flink minder dan de 8.262 woningen die nodig zijn om de doelen te halen. Dus of de plannen voor 3000 extra woningen realistisch zijn is nog maar de vraag.

Percentage sociale huur

Bij nieuwbouwprojecten zal 40 procent sociale huur moeten zijn. Voorheen was dit 30 procent. De nieuwe verdeling zal 40 procent sociale huur betreffen, 40 procent middensegment woningen en 20 procent dure woningen. In die laatste klasse zullen volgens de partijen ook woningen gerealiseerd worden voor de onderste klasse binnen dat segment.

De gemeente start ook met een proef waarbij jaarlijks sociale huurwoningen gereserveerd worden voor startende leraren. Er zal begonnen worden met 40 woningen in 2025.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant