750
Almere

Lesley (19) smeet baksteen door ruit van woning: “Ik wist niet dat er een Cobra 6 achteraan kwam”

Hij dacht dat hij ging ‘pedojagen’ op 13 februari in de Harpstraat in Almere. In werkelijkheid werd de 19-jarige Lesley van M. uit Almere ingezet om iemands ex en haar vader een lesje te leren. “Ik ben erbij genaaid”, zei Van M. tegen de politie, toen hij daar achter kwam. Toen was het al te laat. De steen was namelijk al door het keukenraam van het slachtoffer gesmeten en de Cobra 6 die tegen de voordeur werd gegooid, was al ontploft.

De bewoner van de woning die het doelwit was van Van M. en een vriend, schrok enorm toen hij rond 21.30 uur die maandagavond een telefoontje kreeg van zijn dochter. Zij had op de Ring-deurbel twee jongens met gezichtsbedekking bij zijn huis zien lopen en wist dat het foute boel was. “Pap, je moet uitkijken”, zei ze. Maar op dat moment vloog er al een baksteen door het raam en ontplofte er een Cobra 6 bij de voordeur.

Er was al eens eerder iets gebeurd bij het huis aan de Harpstraat. Volgens de dochter zit haar ex daarachter, die haar en haar vader al een tijdje lastigviel. Ook dit leek bij hem vandaan te komen.

“Aanslagen met vuurwerk bij woningen lijken vandaag de dag bijna normaal”

– Officier van Justitie

Op de baksteen die naar binnen was gegooid, zat namelijk een briefje geplakt dat begon met de tekst: “Neem dit bericht serieus.” Daarna volgde de boodschap dat het “ernstige gevolgen” zou hebben als de vrouw en haar vader de kinderen van de ex bij hem wilden “afpakken/weg houden of bang maken voor hem.” En het eindigde met: “Aangifte/meldingen hebben gevolgen!!!”

Taakstraf

Volgens de officier van justitie wist Van M. heel goed wat de bedoeling was die avond en doet hij zich onschuldiger voor dan hij is. Het moet gewoon een klus voor hem zijn geweest, waar hij mogelijk zelfs voor betaald kreeg. “Aanslagen met vuurwerk bij woningen lijken vandaag de dag bijna normaal te worden. Terwijl ze iemands hele gevoel van veiligheid wegnemen.”

Maar Van M. ontkent, ook dinsdag weer in de rechtszaal, behalve dan dat hij inderdaad de baksteen door de ruit smeet. “Mij was verteld dat er een man woonde die iets met een klein meisje had gedaan. Ik heb niet gelezen wat er op die brief op de steen stond”, legde hij uit.

Hij dacht dat het alleen bij de steen zou blijven, de Cobra 6 was voor hem een verrassing. “Ik dacht ook dat er niemand thuis was in die woning”, legde hij uit. Wie hem op het huis afstuurde, wil hij niet vertellen uit angst voor represailles. “Maar ik heb wel spijt. Dit was gewoon dom, ik dacht er niet goed over na.”

De officier eiste 160 uur taakstraf tegen de Almeerder en drie maanden jeugdcel voorwaardelijk. Volgens deskundigen heeft hij een verstandelijke beperking en kampt hij met de gevolgen van een moeilijke jeugd vol huiselijk geweld. Inmiddels zou hij zijn leven hebben gebeterd. Als het aan de aanklager ligt, moet hij bijna 4.000 euro aan schade vergoeden aan de slachtoffers.

Tien tot vijftien aanslagen

Het slachtoffer en zijn dochter schetsten in hun slachtofferverklaringen een schokkend beeld van de terreur waar zij sinds 2017 mee te maken zouden hebben. ‘’Vanaf toen zijn er zo’n tien tot vijftien aanslagen gepleegd op mij en mijn gezin’’, zei de man.

Zijn dochter woont sinds eind vorig jaar op een geheim adres. “Op advies van Justitie moest ze onderduiken met haar kinderen. Wij woonden altijd zes huizen bij elkaar vandaan. Ik heb ook ondergedoken gezeten, maar weigerde de laatste keer weg te gaan. Nu kan ik al maanden mijn dochter en de kleinkinderen niet zien uit veiligheidsoverwegingen.”

Zij durfde niet naar de rechtbank komen en liet in haar slachtofferverklaring door iemand anders voorlezen. “De kinderen en ik hebben alles achter moeten laten om onder te duiken. En ik maak me ernstige zorgen om de veiligheid van mijn vader.” Terecht, benadrukte die ter zitting. “Mijn ex-schoonzoon is gek in zijn hoofd.”

Wrang is het dan ook dat de strafzaak tegen hem, net als die van de medeverdachte van Van M., werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. “Hij ontspringt de dans en de meneer die nu hier moet voorkomen is te laf om hem aan te wijzen als opdrachtgever.”

Toeval

Dat Van M. kon worden gepakt, was trouwens toeval. Hij verloor tijdens de aanslag zijn autosleutels, waardoor hij zijn auto die bij een nabijgelegen sauna was geparkeerd, moest laten staan. Toen hij die later ophaalde, had de politie er al camera’s opgehangen om hem in de kraag te vatten. Vonnis over twee weken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant