1490
Almere

Kinderarbeid en illegale arbeid ontdekt bij maaltijdbezorgers

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft vorige week tijdens een controle in Almere verschillende overtredingen geconstateerd bij maaltijdbezorgers. Bij drie gevallen was er sprake van kinderarbeid, daarnaast waren er twee personen aan het werk zonder werkvergunning. De betrokken werkgevers krijgen hiervoor boetes, die kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Een jaar geleden concludeerde de Arbeidsinspectie na een landelijk onderzoek dat er veel oneerlijk en onveilig gewerkt wordt in de maaltijd- en flitsbezorging. Jongeren worden regelmatig onder hoge tijdsdruk ingezet, wat soms tot fatale ongevallen leidt. Sinds 2020 is het verboden voor jongeren onder de zestien jaar om op commerciële basis maaltijden te bezorgen met een vervoermiddel.

Overtredingen

Vorige week donderdag werden maaltijdbezorgers op scooters, brommers en fietsen door de politie naar een locatie gebracht voor verhoor door de Arbeidsinspectie. De inspecteurs troffen drie bezorgers aan die jonger waren dan zestien jaar.

Daarnaast werkten twee personen met de Braziliaanse nationaliteit zonder de vereiste werkvergunning. Verder wordt er nog onderzoek gedaan naar een werkgever die zijn personeel vermoedelijk minder betaald dan wettelijk is toegestaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant