5860
Almere

Kandidaat-wethouder Paul Tang verruilt Brussel voor Almere: ‘Dit is Nederland in het klein’

Voormalig Europarlementariër Paul Tang is kandidaat om wethouder te worden in Almere namens de PvdA. Inmiddels is Tang bezig met zijn eerste fietstochtjes door de stad en staan de eerste introductiegesprekken op de planning. Tang kwam langs op de redactie van 1Almere voor een gesprek over zijn motivatie, Brussel en uiteraard zijn keuze voor Almere. “Ik vind Almere een hele bijzondere stad. Ten eerste omdat het heel divers is. Het is misschien wel Nederland in het klein. En dat zie je ook als je door de stad loopt en fietst.”

In het gesprek kon Tang, omdat de coalitieonderhandelingen nog lopen, weinig zeggen over de plannen van de nieuwe coalitie en zijn eigen portefeuille daarin. Naar verwachting wordt aankomende week het nieuwe coalitie-akkoord gepresenteerd. PvdA en GroenLinks zullen toetreden in een coalitie met D66, SP, PvdD, Leefbaar Almere en het CDA.

Zijn eerste indruk van Almere is goed. “Ik vind Almere echt geweldig. Dat denkt niet iedereen. Maar ik vind eigenlijk dat Almere ook veel meer in de aandacht zou moeten staan voor wat hier gebeurt. Dit is Nederland in het klein, Nederland in ontwikkeling. Dat vind ik heel mooi.”

Van Europees parlement naar raadszaal

Tang heeft een lange parlementaire staat van dienst. Hij was jarenlang Tweede Kamerlid en zat de afgelopen 10 jaar namens zijn partij in het Europees Parlement. “Ik heb tien jaar lang in Brussel gewerkt, waarbij ik de strijd aanging tegen de grootmachten. Tegen belastingontwijkende multinationals. Tegen de big tech die onze data gebruiken en ons daar weer mee verleiden.”

Het zijn compleet andere onderwerpen dan de gesprekken die Tang hier in Almere zal gaan voeren met collega’s. “Ik hoop gewoon dat ik ook veel in de stad kan gaan en met mensen kan spreken. Daar krijg ik energie van. Dat is ook wat ik gemist heb in de jaren in Brussel. Want je bent vaak bezig met wat grote, maar daardoor ook wat abstracte onderwerpen. Ik weet waarvoor ik het deed. Maar het blijft wel wat abstract voor veel mensen in ieder geval. Dus ik vind het heel fijn om hier heel concreet te werken. En er liggen hier opgaven natuurlijk. Een van de opgaven is om te zorgen dat je betaalbaar kan wonen.”

Linksback is geen rechtsback

In het gesprek worden regelmatig voetbaltermen benoemd, bijvoorbeeld als het over zijn nieuwe collega’s in het college gaat. “Ik ben toch een voetballer, ik geloof daarin dat je het met een team doet. Je doet het niet als spits. Je doet het met z’n elven, zeg maar, in een team. En zo zie ik ook het college. Het kan alleen als je het gezamenlijk doet. Met alle verschillende kwaliteiten die er zijn. Want diversiteit is daar ook een kracht in. Een linksback is geen rechtsback. En een middenvelder is geen rechtsbuiten. Dat is juist de kracht van diversiteit.”

Uiteraard kan in een gesprek met de voetballende politicus de Almeerse eredivisieclub, Almere City FC, niet ontbreken. Een club die Tang redelijk goed kent omdat zijn zoon een tijd in de jeugd van City heeft gevoetbald. “Die heeft nog training gehad van Hedwiges Maduro.”

Hekel aan wensdenken en luchtfietserij

Een andere grote uitdaging waar het nieuwe college mee te maken zal krijgen is de spaarpot van de gemeente. Volgens de provincie Flevoland is die namelijk leeg en heeft de stad grote moeite om bezuinigingen door te voeren en de toekomstige inkomsten zijn onzeker. Daarom dreigt de provincie met ingrijpen.

De nieuwe coalitie heeft twee jaar tot de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Volgens Tang is er genoeg tijd om de problemen aan te pakken. “Kijk, het is heel eenvoudig. Wat het nieuwe college en de nieuwe coalitie sowieso moet doen, is de problemen oplossen. Dat is duidelijk. En Peter den Oudsten (de formateur, red.) heeft dat heel duidelijk gezegd. Het gaat over wonen, het gaat over jeugdzorg, het gaat over financiën. Dus dat is wat er zeker moet gebeuren in de komende twee jaar. Dat die problemen worden aangepakt.”

Hij vervolgt: “En ik heb daarbij een hekel aan de vormen van wensdenken of luchtfietserij die je vaak ziet. Nee, problemen moeten worden aangepakt. En ik wil dat ook. En de nieuwe coalitie komt eraan. Daar vertrouw ik wel op. En dat is ook wel wat de nieuwe coalitie moet laten zien in deze twee jaar. De problemen aanpakken. Zodat Almere over twee jaar heeft laten zien die problemen zijn aangepakt. Dat is het minimale wat er gaat gebeuren.”

Bron foto: Marjoke Werbrouck

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant