1.1K0
Almere

Buschauffeur veroorzaakt ongeluk door kleding uit te trekken tijdens het rijden: 160 uur taakstraf

Een buschauffeur van Keolis uit Lelystad heeft vorig jaar maart een ernstig ongeluk veroorzaakt op de Noorderdreef in Almere. De chauffeur, die buiten dienst was en geen reizigers vervoerde, reed door rood en ramde daardoor een auto vol in de flank aan de bestuurderskant. De automobilist liep daarbij zwaar letsel op. De verdachte stond vandaag terecht voor de rechtbank in Almere.

Volgens de aanklacht reed de buschauffeur tussen de 65 en 75 kilometer per uur op een weg waar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan. Op videobeelden is te zien dat hij meerdere keren door rood is gereden. De chauffeur hield tijdens het rijden zijn telefoon vast en/of keek erop en deed oortjes in. Vlak voor de botsing trok de verdachte kleding aan of uit waardoor hij beide handen van het stuur haalde.

Tijdens de zitting verklaarde de verdachte dat hij door een combinatie van werkdruk en stress een grote fout heeft gemaakt en niet heeft opgelet tijdens het rijden. Hij legt uit dat hij had verwacht dat het stoplicht nog op groen zou springen, omdat dat normaal wel het geval is.

Op het moment van het ongeval stond het stoplicht van het slachtoffer op groen en zag hij geen bus aankomen. De automobilist werd met ongeveer 50 kilometer per uur aangereden. Het slachtoffer heeft door het ongeluk ernstige verwondingen opgelopen, waaronder het verlies van voortanden en een snee in het voorhoofd.

Taakstraf en rijontzegging

Volgens de rechter was het ongeval het gevolg van meerdere ernstige overtredingen door de buschauffeur. Deze omvatten het rijden door rood, overschrijding van de maximumsnelheid, en het niet vasthouden van het stuur omdat hij een kledingstuk aan- of uittrok. De rechter benadrukte dat van een professionele chauffeur extra voorzichtigheid mag worden verwacht.

De rechter heeft de buschauffeur een straf van 160 uur taakstraf opgelegd. Daarnaast kreeg hij een rijontzegging van 360 dagen, waarvan 15 onvoorwaardelijk, die in werking treedt als hij binnen twee jaar opnieuw in de fout gaat.

Foto: Omroep Flevoland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant