2.6K0
Almere

Almeerse Mika gaat stage lopen bij Formule 1-team

Mika Ruyssenaars (20) uit Almere begint in juli met een stage bij het Formule 1-team van Aston Martin. Hier gaat hij meewerken aan de aerodynamica, ook wel de invloed van bewegende lucht op een voertuig, van de F1-auto. “Ik ben er super blij mee”, zegt hij.

Mika hoopt veel te leren tijdens deze stage: “Je gaat eerst veel leren over de auto, en daarna draag je actief bij aan het maken van de auto. Als ik mijn best doe, kan het gebeuren dat de voorvleugel van de auto door mij is gemaakt”. Het mooie, volgens Mika, is dat hij na de stage kans heeft op een baan binnen de Formule 1.

Formule 1 kijken

De keuze voor deze stage kwam niet geheel uit de lucht vallen. “Sinds ik klein ben, kijk ik al naar de Formule 1”. Toen er iemand op zijn middelbare school kwam vertellen over de studie aerodynamica (met een baan in de Formule 1), was de studiekeuze al snel gemaakt.

Momenteel is Mika ‘Aerodynamics Engineer’ bij het Formula Student Team Delft. Toen hij stage moest lopen, keek hij meteen naar de mogelijkheden binnen de Formule 1. “Er zijn elk jaar plekken voor studenten open. Elk team biedt plaats aan zo’n 30 studenten. De gedachte was meer: ik kijk waar ik terechtkom”.

Geaccepteerd

Zodoende solliciteerde hij eind oktober voor de stage. Mika kreeg een paar maanden later te horen dat hij geaccepteerd was. Hij werd toen uitgenodigd om eind april twee maanden naar Engeland te komen, waar het hoofdkantoor van het team zit. “We kregen een introductiedag met rondleiding. Dat was heel vet, want je zag ergens in een hoek gewoon een voor- of achtervleugel staan”.

Voor de stage zal Mika dertien maanden weg zijn: “Dat is wel lang, maar het is in principe een uurtje vliegen. Het valt uiteindelijk dus wel mee”. Momenteel is hij druk bezig met het regelen van zijn visum en het bekijken van huizen in Engeland. Voorbereidingen voor het werk zelf hoeft hij nog niet te doen: “Ik moet alleen contracten tekenen”.

Uitdaging

Mika zal vooral in de fabriek werken met het designteam. “Soms zit ik in de windtunnel en soms zal ik meehelpen met race control”. Mika zal dus vooral bijdragen aan het maken van de auto. “Tijdens mijn studie was ik al bezig met het ontwerpen van een raceauto, maar nu ga ik dat professioneler doen”.

Voor nu staat hij er nog wel open-minded in: “Het is allemaal een uitdaging”. Zo moet hij soms een project voor een specifieke datum af hebben. “Als je iets voor het raceweekend klaar moet hebben, moet je harder gaan werken”. Maar Mika ziet dit niet als obstakel: “Ik pak elke kans die ik krijgen kan. Ik hoop overal iets mee te pakken en daarvan te leren”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant