2770
Almere

Incidenten bij busvervoer leerlingen speciaal onderwijs: ‘Was niet de juiste vorm’

Het gezamenlijk vervoeren van leerlingen naar twee verschillende Almeerse speciale onderwijsinstellingen was ‘niet de juiste vorm.’ Dat concludeert de gemeente sinds er afgelopen schooljaar negen incidenten werden gemeld tijdens de busritten. De verschillende achtergronden van de leerlingen hebben volgens de gemeente tot de voorvallen geleid.

Vanwege het landelijke tekort aan taxichauffeurs werden aan het begin van schooljaar 2022-2023 bussen ingezet om de leerlingen van de Aventurijn en De Bongerd tegelijkertijd te vervoeren. “Dit is voor een deel van de leerlingen niet de juiste vorm van vervoer gebleken”, aldus de gemeente.

Negen meldingen

Leerlingen van De Bongerd kampen namelijk met gedragsproblematiek, terwijl leerlingen van de Aventurijn zeer moeilijk leren. Een kind met een fysieke of mentale beperking zat daardoor in de bus met een kind met een gedragsprobleem. “Dat zorgt gewoon voor conflicten en onveilige situaties”, zei schoolmaatschappelijk werker Jeanette de Vries in 2023 tegen 1Almere.

Dat is gebleken: over een periode van vijf maanden zijn er negen meldingen geregistreerd. Volgens de gemeente zijn dat er in verhouding vrij veel, aangezien er in de eerste vijf maanden van het lopende schooljaar maar één melding is gedaan. Over de aard van de incidenten kan de gemeente in verband met de privacywet niets zeggen.

Extra kosten

Als maatregel heeft de gemeente extra busbegeleiders ingezet. Ook reed er een extra touringcar om de routes van en naar scholen van elkaar gescheiden te houden. Samen heeft dit geleid tot extra kosten van 34.000 euro.

De gemeente geeft aan dat de rust in de bussen is teruggekeerd en dat er voldoende taxichauffeurs zijn om de ritten voor de specifieke groep leerlingen te kunnen uitvoeren. Ze verwacht niet dat dit soort incidentele kosten structureel worden. Vanaf het schooljaar 2024-2025 worden busbegeleiders ingezet voor andere taken bij de vervoerder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant