1310
Almere

Negen maanden cel voor Almeerder die hielp om Insiya (2) naar India te ontvoeren

Een Almeerder van 61 is in hoger beroep veroordeeld tot negen maanden cel voor zijn rol bij de ontvoering van het Indiase meisje Insiya Hemani. 

Het destijds tweejarige kind werd in 2016 met geweld weggehaald uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost en in opdracht van haar vader via Duitsland naar India overgebracht. Insiya is daar nog altijd en er zijn voor haar moeder juridisch geen mogelijkheden om haar terug te halen.

De rol van de Almeerder bij de ontvoering is altijd als ‘bescheiden’ omschreven. Maar net als de rechtbank in 2019 vond ook het gerechtshof maandag bewezen dat de man medeplichtig was. Zo observeerde hij de moeder, haar oma en Insiya zelf. En op de dag van de ontvoering gaf hij door dat de moeder vertrokken was. Daarna sloegen de andere daders toe.

De Almeerder kreeg eerder van de rechter 16 maanden cel opgelegd. De straf in hoger beroep viel lager uit, omdat de behandeling van de zaak lang op zich liet wachten.

Moeder wilde scheiden

De vader en moeder van het meisje waren in India in een scheiding verwikkeld. In afwachting daarvan was de moeder met haar dochter naar Nederland vertrokken. Op de dag van de ontvoering wisten de daders met een smoes binnen te komen bij de oma in Amsterdam, waar Insiya verbleef.

Terwijl twee mannen het meisje oppakten en naar een auto brachten, raakten andere daders in gevecht met de oma en een minderjarige tante van Insiya. De tante werd met een taser tegen het hoofd geslagen. Een buurman die te hulp kwam, werd daadwerkelijk getaserd. 

Andere daders

Vader Shehzad H. kreeg in hoger beroep 8,5 jaar cel. Ook zijn straf viel lager uit, vanwege de late behandeling van de zaak. Vier andere verdachten kregen celstraffen variërend van vier weken tot vier jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant