8580
Almere Buiten

44 kilo crystal meth en duizenden liters chemicaliën in vrachtwagen die van de A6 werd geplukt

In een gehuurde vrachtwagen die eind januari bij Almere door de politie van de A6 werd gehaald, lag 44 kilo crystal meth. Ook zaten er duizenden liters en kilo’s chemicaliën in, waarmee dergelijke synthetische drugs kunnen worden gemaakt. Dat bleek dinsdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Groningen.

De vrachtwagen werd op woensdag 31 januari aan het eind van de middag van de snelweg geleid. Omdat er allerlei chemische stoffen in de laadbak lagen, werd de omgeving afgezet en ging ook de afrit Almere Oostvaarders dicht. Brandweer en ook politie deden onderzoek. Hierdoor ontstond in de avondspits een file van zo’n 10 kilometer en waren weggebruikers minstens een half uur langer onderweg.

De inventarislijst van het Openbaar Ministerie maakt duidelijk welke ingrediënten er zoal gebruikt worden om drugs te maken. Naast ruim 4000 liter fosforzuur stonden er in vrachtwagen vaten met zoutzuur, methanol, aceton en zwavelzuur. En naast 2500 kilo wijnsteenzuur en honderden kilo’s caustic soda lagen er nog allerlei andere stoffen en toebehoren voor een drugslab.

‘Bestuurder wist wat hij vervoerde’

De stoffen zijn deels ‘supergiftig’, oordeelde de rechter. De 49-jarige man uit Arnhem die de vrachtwagen bij Almere bestuurde moest dan ook zeker geweten hebben dat zijn vracht het daglicht niet kon verdragen.

Voor de rechter was dit genoeg reden om de man voorlopig in de cel te laten. Dat geldt ook voor een man die dezelfde middag bij een drugslab in de stad Groningen werd opgepakt. Ook daar binnen werden drugs en grondstoffen voor de productie ervan gevonden.

Twee andere verdachten mogen de afwikkeling van de strafzaak in vrijheid afwachten. Een van deze twee is de bijrijder van de vrachtwagen die in Almere werd stilgezet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant