1.2K0
Almere

2024 was een goed jaar voor Bevrijdingsfestival Flevoland: ‘Zeer geslaagd’

“Zeer geslaagd met goed weer en een geweldige sfeer”, zo omschrijft festivalorganisatie Barry Bouquet het verloop van Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere. Over de hele dag door zijn er tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers geweest. Dat zijn er behoorlijk wat meer dan een jaar geleden.

Toen trokken er ’s middags enkele stevige buien over de Esplanade, waar het festival elk jaar wordt gehouden. Zondag scheen volop de zon en is er volgens Bouquet geen moment geweest dat het te druk was. Daardoor hoefde het terrein niet tijdelijk afgesloten te worden.

Ook zijn er geen ongeregeldheden gemeld. Veel mensen kwamen, bleven een tijdje en liepen daarna weer verder. Zo liep het volgens Bouquet de hele dag lekker door.

Geen extra inkomsten

Het grote aantal bezoekers levert het festival geen extra inkomsten op. Er werd behoorlijk wat gedronken, maar de horeca is uitbesteed.

Dat houdt in dat het festival daar niet van profiteert, maar ook geen financiële risico’s loopt wanneer veel bezoekers wegblijven. Dat was vorig jaar het geval toen het de halve dag regende.

Duurder

Financieel gezien draait Bevrijdingsfestival Flevoland op sponsoren en op subsidies van de provincie en gemeente. Voor 2024 heeft het Rijk eenmalig bijgedragen aan alle bevrijdingsfestivals in het land.

Bouquet ziet liever dat het Rijk een structurele subsidie geeft. Het festival in Almere draagt volgens hem een belangrijke boodschap uit over vrijheid en het is en blijft gratis. “Alles wordt elk jaar wel duurder”, zegt hij. Als voorbeelden noemt hij de kosten van de beveiliging en van alle gehuurde materialen.

Binnenkort zijn er weer gesprekken met de gemeente en provincie over de subsidies voor volgend jaar. De festivalorganisator gaat er vanuit dat er genoeg geld beschikbaar komt. “We hebben laten zien dat het niet alleen om bier drinken gaat, maar zeker ook om de inhoud”, zegt hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant