Gemeente houdt miljoenen budget over van opvang Oekraïners; geld wordt ingezet voor urgente woningzoekenden

Iris van Ree
Door Iris van Ree 54 Views

De gemeente Almere houdt 2,5 miljoen euro over aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit budget zal worden ingezet om woningzoekenden met een urgentieverklaring te huisvesten. Binnen deze groep vallen statushouders, maar bijvoorbeeld ook dak- en thuisloze jongeren.

Om gevluchte Oekraïners opvang te bieden, krijgen Nederlandse gemeenten een vergoeding van het Rijk. In 2022 werd 100 euro per opvangplek per dag vergoed, ook als het bed uiteindelijk niet gebruikt werd. Toen bleek dat gemeenten miljoenen overhielden, is het bedrag aangepast. In het afgelopen jaar kregen gemeenten 83 euro per opvangplek. Maar dat blijkt wederom aan de ruime kant te zijn. 

Het geld dat de gemeente Almere heeft gekregen van het Rijk voor de opvang van gevluchte Oekraïners, is niet geoormerkt. Dit betekent dat het geld in principe vrij te besteden is voor andere zaken. Sommige gemeenten geven het geld terug aan het Rijk, maar dat hoeft niet. De gemeente Almere wil het overschot gebruiken voor urgente woningzoekenden.

Almere heeft net als andere gemeenten de taak om jaarlijks een aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten. Eerder deze week maakte de gemeente bekend dat het ook dit jaar niet lukt om alle statushouders te huisvesten. Dat komt doordat er minder woningen beschikbaar zijn voor urgent woningzoekenden.

Urgente woningzoekenden zijn vergunninghouders (statushouders), mensen die begeleid wonen nodig hebben, dak- en thuisloze jongeren, ex-gedetineerden, volwassenen zonder onderdak, kandidaten via instellingen, cliënten van reclassering, TBS’ers en vrouwenopvang.

Maatregelen

De gemeente Almere staat dit jaar daarom onder toezicht van de provincie Flevoland. De provincie zou in het ergste geval de huisvesting voor statushouders kunnen overnemen, op kosten van de gemeente. Daarom worden er maatregelen genomen.

Om te kunnen voldoen aan de huisvestingstaakstelling, moeten er meer woningen gebouwd worden. De 2,5 miljoen euro die de gemeente heeft overgehouden, kan onder andere hieraan uitgegeven worden. 

De gemeente onderzoekt samen met woningcorporaties naar mogelijkheden om bestaand vastgoed om te zetten in woonruimte. Een voorbeeld hiervan is het voormalig kantoorpand in Muziekwijk. Dat pand wordt omgebouwd zodat statushouders en Almeerse woningzoekenden hier kunnen wonen.

1 Reactie