6810
Almere

Gemeente wil stadion City FC snel uitbreiden; omwonenden kunnen niet meepraten

Om het Yanmar Stadion van Almere City FC zo snel mogelijk uit te breiden, wil de gemeente Almere een paar stappen overslaan. Een daarvan is de mogelijkheid voor omwonenden en burgers om te participeren of mee te denken over de plannen. Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. 

Almere City wil het stadion nog dit jaar uitbreiden met zo’n 1700 plekken. Zowel de oosttribune (lange zijde aan de kant van het Competitiepad) als de korte zijde achter de goal worden dan verhoogd. De club wil in augustus al beginnen met het toevoegen van 1000 extra staanplaatsen.

Informeren in plaats van participeren

Om die verbouwing te versnellen gaat de gemeente dus niet participeren, maar alleen informeren. Daarnaast kan de gemeente de voorlopige bouwplannen niet controleren en geen afweging maken over de gebiedsontwikkelingen. Maar zelfs mét het snijden in de procedure, is er volgens de stad “vrijwel geen ruimte voor tegenslagen in de planning.”

En als het aan directeur John Bes ligt, blijft het niet bij die uitbreiding. “Idealiter, als alles meezit, zouden hier volgend jaar 7300 plekken beschikbaar zijn”, zei Bes net na de promotie van zijn club. City wil het stadion dus met nog 1300 plekken uitbreiden.

Het Yanmar Stadion van Almere City FC is met 4501 stoeltjes trouwens niet het kleinste stadion van de Eredivisie. Die eer heeft de Rotterdamse voetbalclub Excelsior. Het Van Donge & De Roo Stadion, voorheen Stadion Woudestein, is met 4400 plaatsen de kleinste van de competitie.

Veel werk aan de winkel

Bij de uitbreiding komt veel kijken: denk aan de mogelijke aanleg van extra parkeerplaatsen, extra vervoer van en naar het stadion, verplaatsen en aanleggen van kabels en leidingen en mogelijke ingrepen in de openbare ruimte. Het is dus nog maar de vraag of de stadion voor de gewenste deadline van 1 januari 2025 klaar is.

Dat de stad de mogelijkheid tot participatie inperkt staat lijnrecht tegenover eerdere beloften van het college. De gemeente is namelijk al meermaals op de vingers getikt wegens het uitblijven van participatie. Recent publiceerde de ombudsman nog een kritisch rapport over het handelen in Nobelhorst, waar bewoners niet konden meedenken over het centraal gelegen ‘Groene Veld’. 

De gemeenteraad kan de plannen van het college nog tegenhouden. 

Wil je meer weten over de uitbreidingsplannen van Almere City FC en het Yanmar Stadion? Eind vorige maand kwam het onderwerp uitgebreid aan bod in de podcast Almeredivisie, met als hoofdgast directeur John Bes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant