Traditiegetrouw worden ieder jaar de dag voor Koningsdag lintjes uitgereikt aan mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving. 22 Almeerders krijgen vandaag een koninklijke onderscheiding.
1. Ruud Rouvoet, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Tot 2021 is Ruud Rouvoet werkzaam geweest als teamleider en docent aan de opleiding engineering van het MBO Utrecht. Daarnaast begeleidt hij sinds 2014 een statushouder uit Iran bij zijn Integratie.
2. Ingrid van der Voort, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ingrid van der Voort werkt sinds 2010 als complementaire zorgconsulent bij het Flevoziekenhuis in Almere. Na haar eigen borstkankerdiagnose in 2011 bedacht ze de Embracedoek, een zachte omslagdoek voor borstkankerpatiënten. Het Flevoziekenhuis was het eerste dat deze verstrekte, nu volgen meer ziekenhuizen. Ze is ook vrijwilliger bij Humanitas Gezin en Verlies sinds 2015.
3. Charles van der Horst, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Tot zijn pensionering was hij werkzaam als directeur van de Jenaplanschool Montini te Baarn. Daarnaast deed hij vrijwilligersactiviteiten bij de Almeerse Schaatsvereniging en is hij sinds 2018 voorzitter van Stichting Super Cool! Schaatssport voor mensen met een beperking.
4. Ineke van der Laan-van der Meer, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ze is sinds 2004 vrijwilliger en heilsoldaat bij het Leger des Heils korps Almere. Ze ondersteunt al meer dan 25 jaar de Maatschappelijke Dienstverlening, waarbij ze de seniorenclub helpt, leden bezoekt in moeilijke tijden, gastvrouw is bij de Buurthuiskamer, mede-initiatiefnemer is van een gespreksgroep voor geloofsverdieping.
5. René ter Borgh, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
René ter Borgh is sinds 1983 directeur van het familiebedrijf Ruitenheer te Almere. Hij heeft veelvuldig sociale projecten geïnitieerd in nauwe samenwerking met Almere City FC. Hij heeft zich jarenlang belangeloos ingezet voor minderbedeelden in Almere.
6. Maria Muelink-Wetterhahn, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Voorheen werkzaam als onderwijsassistent bij de Openbare Scholengemeenschap ‘De Meergronden’ (onderdeel van de Stichting ASG) en sinds 2015 gepensioneerd. Op dit moment is ze bezig met veel vrijwilligers werk, zoals stichting Opkikker en Stichting Kindervakantieland Almere.
7. Marcel Mannens, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Klinisch geneticus bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en hoogleraar genoomdiagnostiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontdekte diverse genetische afwijkingen die bepaalde ziekten veroorzaken en deed baanbrekend onderzoek, waarbij een nieuwe vorm van overerving van genen ontdekt werd.
8. Anneke de Wijs-Vink, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Tot haar pensionering in 2013 was ze werkzaam als medisch secretaresse bij een dermatologiepraktijk te Amsterdam. Ze is vrijwilliger geweest bij Kerkelijke stichting Sint Gregorius Haarlem-Amsterdam en werkt tot op het heden bij PKN Almere Buiten als gastvrouw.
9. Wim Faber, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Tot zijn pensionering in 2013 werkzaam geweest bij de gemeente Almere (o.a. als wethouder in de periode 2001-2004 en in 2007). Ook heeft hij door de jaren heen veel vrijwilligerswerk verricht.
10. Stephanie Chrispijn-Heeffer, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ze is werkzaam als onderwijskundig medewerker bij de Aeres MBO. Vrijwilliger bij Stichting Melania ontwikkelingssamenwerking, organisator en administrateur. Bij stichting Woonmere en Stichting Paladijn is ze begeleider bewonersraad.
11. Reinier Rossen, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Reinier Rossen is vrijwilliger, jeugdbegeleider en jeugdtrainer van de voetbalvereniging A.V.V. Swift te Amsterdam. Hij was ook lid van de cliëntenraad Flevoziekenhuis en Lid van het Zilveren Kruis. Tot op het heden is hij voorzitter bij HBVA, de Alliantie en 3HO.
12. Judith Smeekes-Wijnen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ze was werkzaam bij Koninklijke Visio te Huizen. Haar missie was de emancipatie van blinde en slechtziende jongeren te vergroten. Zij initieerde het landelijke project Expeditie Robin, waar zij werkte aan de verbetering van de aansluiting van school naar werk voor deze doelgroep.
13. Pedro Montero Ramirez, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Penningmeester van de Stichting Casa Migrante te Amsterdam, een hulpverleningsorganisatie voor Spaanstalige migranten. Betrokkene is verantwoordelijk voor de jaarlijkse- en meerjarenbegroting. Ook werkt hij mee bij hulpvragers, zoals maaltijden verzorgen, verbouwen etc.
14. Anke van ’t Land-Mafait, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Werkzaam als boekhouder bij de Kaas- en delicatessewinkel Van Houten en sinds 2005 gepensioneerd. Ze was mantelzorger, Vrijwilliger bij ouderencentrum De Toonladder en lid van het Burgerforum onderzoek wijziging kiesstelsel.
15. Kees Tadema, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Kees Tadema is werkzaam als rechercheur bij de FIOD. Hij was de initiator van het crisispastoraat en de counselingprogramma’s na de Bijlmerramp. Tot op het heden heeft hij diverse functies waaronder penningmeester bij Levend Water Kerk Almere.
16. Monique Dekker, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Tot op het heden is ze vrijwilliger bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het asielzoekerscentrum te Almere. Ook geeft ze Nederlandse les aan de bewoners die nog geen verblijfsvergunning hebben.
17. Theo Willemstein, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Was in het verleden werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee en sinds ca. 1988 is hij werkzaam bij de politie. Hij diende achttien jaar bij de Mobiele Eenheid, waarvan zes jaar als groepschef, en raakte in deze periode meerdere keren gewond. Hij was verantwoordelijk voor de sluiting van honderden criminele panden in Amsterdam en loste allerlei moordzaken op.
18. Marijke Brugmans, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ze was bestuurslid van Muziekvereniging Tubantia te Amsterdam. Tot op het eden is ze vrijwilliger bij de Muziekvereniging BuBo te Amsterdam en medeoprichter van de Stichting Music Management te Almere.
19. Fred Kuiters, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Voorzitter van de Schietvereniging De Treffers te Amsterdam (70 leden). Betrokkene onderhoudt de contacten met de gemeente, de verhuurder van de locatie, de politie en leveranciers. Hij begeleidt nieuwe leden en hij zorgt voor de promotie van de vereniging. Ook tijdens zijn ziekten bleef hij zich inzetten voor de leden en het voortbestaan van de vereniging.
20. Madsy Mossel-Breeveld, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Voorheen werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige en gepensioneerd sinds 2002. Tot op het heden vrijwilliger Evangelische Broedergemeente Amsterdam en flevoland, Vrijwilliger Vakgroep Migranten Psychiatrische Verpleegkundigen. Ook is ze Voorzitter bij Wij Zijn Er Ook.
21. Pierre den Os, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (uitreiking in Leusden)
Tot zijn pensionering was hij werkzaam bij de Politie Nederland als Commissaris en plaatsvervangend districtschef. Hij heeft zich als vrijwilliger ingezet voor het herdenken van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
22. Arnoud van Oord, lid in de Orde van Oranje-Nassau (uitreiking in Utrechtse Heuvelrug)
Hij zet zich al ruim 60 jaar in als vrijwilliger voor maatschappelijke doeleinden zoals de Scouting in Doorn en Almere, de Oranjevereniging in Doorn en als verkeersregelaar en ondersteuner bij de jaarlijkse Kastelentocht met klassieke rijtuigen in Doorn.
Foto: Maarten Feenstra fotografie
Bij nr. 21, Pierre, staat eerst “zij”, later “hij” ??