1110
Almere Buiten

COA ‘heel blij’ met verlengde opvang minderjarige asielzoekers in Holiday Inn

Tachtig alleenstaande minderjarige asielzoekers worden langer opgevangen in het Holiday Inn hotel in Almere Buiten. Dit besluit neemt de gemeente op verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De groep mag nu tot 20 september 2024 blijven. “Daar zijn we heel blij mee”, vertelt Eelke de Jonge van het COA aan Omroep Flevoland.

Sinds oktober 2023 vangt het COA tachtig jongeren op in het hotel in Almere Buiten. Veertig van deze jongeren verhuisden in maart 2024 tijdelijk naar een hotel in Amsterdam omdat er in het Holiday Inn geen kamers meer beschikbaar waren.

Voor de andere helft zou het Holiday Inn na 25 april 2024 ook geen kamers meer beschikbaar hebben, waardoor hun verblijf tot 25 april 2024 liep. Deze kamers zijn nu alsnog opnieuw beschikbaar, waardoor alle tachtig jongeren in het hotel in Almere kunnen blijven.

Reden voor goedkeuring

De gemeente heeft het besluit goedgekeurd omdat er is voldaan aan twee belangrijke voorwaarden: de opvang zou geen overlast veroorzaken en geen extra druk leggen op het onderwijs in de stad. Volgens de gemeente zijn er geen incidenten voorgevallen met deze groep. Er zijn geen klachten van omwonenden of winkeliers binnengekomen.

Het is volgens de gemeente van belang dat de jongeren zoveel mogelijk op dezelfde plek wonen. Dit zou volgens hen bijdragen aan een betere integratie zodra ze een verblijfsvergunning hebben of een betere terugkeer wanneer ze geen verblijfsvergunning krijgen.

Goede oplossing

De gemeente geeft aan goede afspraken te hebben gemaakt met het COA. Zo krijgen de jongeren een vaste dagelijkse structuur, met als basis een lesprogramma van vijf dagen. Daarnaast is er een team van gespecialiseerde begeleiders dat de jongeren begeleiding biedt.

Hoewel de opvang goed verloopt, is het verblijf in het hotel een tijdelijke oplossing. De gemeente gaat binnenkort weer in gesprek met het COA om een structurele oplossing te zoeken voor de groep, zodat zij na hun verblijf in het hotel kunnen verhuizen naar een plek waar ze de rest van hun asielprocedure kunnen afwachten. “We hebben liever een kleinschaligere locatie waar je ook een huiselijke sfeer hebt. Een plek waar de jongeren echt samen kunnen komen”, zegt De Jonge.

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) zijn jongeren die alleen of samen met andere kinderen of ‘vreemde’ volwassenen naar Nederland komen en hier asiel aanvragen. Voorheen heette dit een ‘ama’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant