1150
Almere Stad

ChristenUnie na eerder vertrek nu weer aan tafel over oplossen coalitiecrisis

Oppositiepartij ChristenUnie in Almere doet de komende weken ook mee aan de gesprekken die worden gevoerd over hoe de bestuurlijke crisis in de stad opgelost kan worden. Dat blijkt uit een brief van formateur Peter den Oudsten. 

De ChristenUnie stapte eind januari uit de coalitie omdat oud-wethouder Roelie Bosch (CU) geen vertrouwen kreeg voor haar jeugdzorgbeleid. 

In maart gaf ChristenUnie bij Den Oudsten aan deel te willen nemen aan de nieuwe coalitie. De partij heeft ook de wens uitgesproken om een eigen wethouder te leveren. Maar Den Oudsten wil geen acht wethouders voor een stad die grote financiële problemen heeft. Volgens hem is zeven wethouders het maximum.

In de brief valt verder te lezen dat een nieuwe coalitie met PvdA en GroenLinks haalbaar moet zijn. Dat concludeert formateur Peter den Oudsten nadat hij vorige week een eerste verkennend gesprek heeft gevoerd met collegepartijen D66, SP, PvdD, LA, CDA en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks.

De zeven partijen zaten samen aan één tafel. “Ik merk een sterk gevoel van verantwoordelijkheid aan tafel om samen met de raad de komende twee jaar concrete resultaten te boeken voor de stad”, zegt Den Oudsten. 

Eind maart sprak hij alle partijen in de raad afzonderlijk van elkaar. Toen heeft hij geadviseerd om een coalitie te vormen met PvdA en GroenLinks.

Grote problemen worden nu besproken

De formateur zegt dit weekend inhoudelijke gesprekken te gaan starten over de grote problemen waar Almere mee te maken heeft op het gebied van wonen, financiën en jeugdzorg. 

Volgens Den Oudsten streven de formerende partijen naar “een zo breed mogelijk draagvlak in de gemeenteraad”. Daarom wordt dus ook ChristenUnie uitgenodigd om deel te nemen aan de gesprekken. 

Wat was de aanleiding voor de crisis? 

De bestuurlijke crisis ontstond nadat de ChristenUnie en de VVD kort achter elkaar om verschillende redenen uit de coalitie stapten. Daarna zijn de overgebleven vijf coalitiepartijen op zoek gegaan naar samenwerking met andere partijen om een meerderheid te hebben in de gemeenteraad.

Den Oudsten verwacht voor het mei-reces een update te geven over de voortgang van het formatieproces. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant