1.2K7
Almere

Gemeente: ‘Het is niet eenvoudig om dakloze jongeren onderdak te bieden’

Het is niet eenvoudig om dakloze jongvolwassenen onderdak te bieden. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Almere naar aanleiding van het verhaal van de Almeerse Jacqueline, die begeleid wonen voor dakloze jongeren faciliteert, ook als zij de juiste indicatie niet hebben. “Het is complex, indicaties handelen we zo snel mogelijk af, maar dat lukt niet altijd.”

‘We doen ons best’

“We begrijpen heel goed dat als je geen eigen plek hebt dat de ambtelijke molens langzaam draaien”, zegt wethouder Froukje de Jonge. “We doen ons best zo snel mogelijk deze mensen een plek te geven, maar het kan door omstandigheden langer duren.” Dit komt bovenop de al bestaande woningschaarste.

Maar Jacqueline geeft aan dat de gewenste indicatie na zo’n traject ook niet altijd wordt toegekend. “Ze vallen tussen wal en schip. Dit zijn jongeren die wel problematiek hebben, maar niet ‘erg’ genoeg zijn.”

Landelijk probleem

De woordvoerder geeft aan dat het probleem landelijk speelt, met name rondom huisvesting van deze groep. Het aantal jongeren in Almere ligt volgens de gemeente hoger dan het landelijke gemiddelde. “Jongeren van 16 tot 27 hebben onze aandacht, maar dit vraagt om maatwerkoplossingen.”

“Minderjarige jongeren die dakloos zijn of dreigen te raken, kunnen altijd terecht bij Kwintes aan de Schoutstraat”, aldus De Jonge.

 1. Misschien voor deze jongeren ook hotels inzetten. Daar hebben zij ook recht op, net als onze andere daklozen.

 2. T. Huizinga zegt:

  Merkwaardige kop!
  In Almere buiten stikt het van de arbeidsmigranten en vluchtelingen in de hotels maar onze eigen jingeren kunnen daar niet terecht????

 3. Jacqueline zegt:

  In praktijk is gebleken dat de bestaande maatschappelijke opvang niet voldoende capaciteit heeft om het groeiend aantal dakloze onderdak te bieden.
  Meerdere malen wordt hen gemeld dat het vol is. Het is een urgent probleem die een groei doormaakt. Het roept om snelle actie en schakelen.
  Daarnaast zou er een scheiding moeten zijn tussen dakloze verslaafden en economisch daklozen. Momenteel is de situatie zo dat kwetsbare jongeren tussen drugverslaafden van allerlei leeftijden terecht komen. Dit creëert weer nieuwe problemen en obstakels.

 4. Mariska Veerman-Jonker zegt:

  Gezondheidscentrum de Schakel staat al 5 jaar leeg. Ik heb het plan al ingediend bij de gemeente maar loop tegen een blauwbetonnen muur. Je kan er minimaal 15 maximaal 18 jongeren opvangen. Ik heb zelfs al begeleiders die er willen komen werken. Iedere kamer is al voorzien van een wastafel en sommige met een keukenblok. Er zijn toiletten en douche al aanwezig. Het zwerjongereopvangcentrum de Schakel, kan “het opstapje” genoemd worden. Ze leren daar dan hoe ze moeten solliciteren , hoe ze er representatief uit kunnen zien. Hoe ze belastingaangifte kunnen doen en leren hoe ze een fietsband moeten plakken. Het hele idee ligt er al. Ik ben Begeleid Zelfstandig Wonen coach bij Doenersdreef en het idee samen met een oud jongere opgezet, die als ervaringsdeskundige wil werken. Het gebouw heeft een kleine opknapbeurt nodig. Ik hoop namens alle zwerfjongeren en jongeren die op straat staan omdat ze ondanks urgentie geen woning kunnen krijgen dat de gemeente Almere dit kan verwerkelijken.
  Mariska Veerman-Jonker

 5. Gwenda Veldhuis zegt:

  Beste Jacqueline,

  Ik werk voor de Gemeente Almere in het opgaveteam Huisvesting Aandachtsgroepen en lees je verhaal. Ik neem woensdag 1 mei contact met je op.

  Met hartelijke groet,
  Gwenda Veldhuis
  Projectmanager Woon-zorgprojecten

 6. Gwenda Veldhuis zegt:

  Beste Mariska,

  Ik reageerde per abuis op Jacqueline maar ik neem uiteraard met jou contact op!

  Hartelijke groet, Gwenda Veldhuis
  Projectmanager Woon-zorgprojecten van de gemeente Almere

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant