4420
Almere

Hajar (32) troggelde als ‘Kelly Smit’ meer dan een ton af van oudere vrouwen

Urenlang belde ze soms met haar 57 slachtoffers. Ze deed zich voor als ’Kelly Smit’ van de fraudehelpdesk van hun bank. Hajar A. (32) uit Almere wist hen er vervolgens van te overtuigen om hun bankgegevens, laptops, tablets en andere dure spullen af te geven aan een man die bij ze langskwam. Zogenaamd om ze veilig op te bergen bij de bank.

In totaal beroofde A. op deze manier de -alleen maar- vrouwen op leeftijd van zeker 112.000 euro. “Deze manier van fraude komt steeds vaker voor”, zei de officier van justitie vrijdag in de Lelystadse rechtbank. ‘’En het schrijnende is, het richt zich altijd op de kwetsbaren in de samenleving: oude mensen.”

A. vertelde haar slachtoffers vaak hetzelfde verhaal: dat iemand 1400 euro probeerde over te maken van hun rekening naar een Duitse bankrekening. “Bent u in Duitsland geweest of heeft u daar familie of vrienden zitten?”, wilde ze weten.

Op slinkse wijze hield ze de vrouwen daarna urenlang aan de praat en ontfutselde hen allerlei informatie. Daarna stuurde ze een handlanger, die de buit moest binnenhalen.

Telefoon werd afgeluisterd

A. bekende de zaak. Ze kon ook niet echt anders. Ze werd in oktober vorig jaar op heterdaad betrapt. Een 86-jarige vrouw uit Amersfoort schakelde de politie in nadat ze was opgelicht. Onderzoek naar de gebruikte telefoonnummers bracht de rechercheurs op het spoor van A., die ze begonnen af te luisteren. “En toen werd het interessant”, zei de voorzitter van de rechtbank tijdens de zitting.

De politie viel de woning van de Almeerse binnen en schrok zich volgens de officier “wezenloos”. In de woonkamer zat haar 3-jarige dochtertje op de bank vastgemaakt in een autostoeltje voor de televisie, die keihard aan stond. A. werd boven gevonden in een kamertje, waar ze met een headset op zat te bellen. Een lijst vol gegevens van potentiële slachtoffers had ze bij de hand.

‘Ik kon niet stoppen’

“Het had nooit mogen gebeuren”, vertelde ze in de rechtszaal, waar ze excuses aanbood aan het handjevol slachtoffers dat aanwezig was. “Ik rolde erin door geldproblemen en ik wilde er echt vaak mee stoppen, maar dat kon niet. De mensen die hierachter zitten, wilden dat niet. En ik was bang voor de gevolgen voor mij en mijn kinderen als ik het toch zou doen.”

A. zegt dat zij maar een kleine rol had in de “organisatie”. Ik moest bellen volgens een bepaald script dat ik had gekregen en ik kreeg 100 euro per geslaagd gesprek. Iemand anders was de opdrachtgever en er waren ophalers die bij de vrouwen langs gingen.”

Maar de officier denkt dat ze een veel grotere rol had en ook veel meer verdiende met de oplichting. Haar huis lag namelijk vol dure spullen, zoals Louis Vuitton-tassen, schoenen van Balenciaga en grote televisies. “In totaal voor wel 10.000 euro. Het meest opvallende was de splinternieuwe keuken die in de schuur lag.”

Enorme uitgaven

Toch kon hij dit witwassen naar eigen zeggen niet hardmaken. Daarom vroeg hij voor dit onderdeel vrijspraak. “Haar inkomsten komen niet overeen met haar enorme uitgavenpatroon, maar er ontbreekt data voor een veroordeling.”

Voor al het andere vond hij een celstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk op zijn plaats. Daarvan heeft ze al drie maanden uitgezeten in voorarrest. Hij vindt ook dat ze 105.000 euro aan schade moet vergoeden aan 27 slachtoffers.

Groot effect op slachtoffers

“Dit heeft heel veel impact gehad op hen. Een vrouw van 75 kon niet meer stoppen met huilen toen ze doorkreeg dat ze was opgelicht. Een andere vrouw van 74 kampte een tijdje met angsten en nachtmerries. En een vrouw van 86 zegt dat ze door deze zaak al het vertrouwen in de mensheid is kwijtgeraakt.”

De uitspraak is over twee weken.

Foto: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant