2080
Almere

Drie mannen die iemand wilden ontvoeren in Almere blijven vastzitten

Drie van de vier mannen die op 13 oktober vorig jaar zouden hebben geprobeerd iemand te ontvoeren in Almere, blijven in hun cel. Dat bleek vrijdag tijdens een zitting in de rechtbank van Lelystad. De drie verdachten, tussen de 22 en 25 jaar oud, vroegen na een halfjaar voorarrest weer naar huis te mogen, maar daar voelden de rechters niets voor.

De officier van justitie denkt dat de drie verdachten zich hebben laten betalen voor de klus. Ze zouden een GPS-tracker onder de auto van het slachtoffer hebben geplakt, zodat ze wisten waar hij was. Op de bewuste dag in oktober stond het slachtoffer met zijn auto op de Schoolwerf. Hij werd hier belaagd door mannen die bivakmutsen droegen en traangas in zijn richting spoten. Er zou mogelijk ook nog op het slachtoffer zijn geschoten.

Uit de auto gesleurd

Hij werd uit zijn auto gesleurd en in zijn kofferbak gedrukt, zo is omschreven in de aanklacht. Uit de dagvaardingen is te concluderen dat het niet zachtzinnig verliep. Het slachtoffer liep naast schaafwonden en bulten een gebroken oogkas en een gebroken rechterhand op.

Uiteindelijk mislukte de ontvoering. Waardoor het niet lukte is nog niet helemaal duidelijk. Dit moet bij de inhoudelijke behandeling van de zaak helder worden.

Een van de verdachten heeft tot op heden niets willen zeggen over de zaak. In de rechtszaal wilde hij wel kwijt dat hij graag zijn cel uit wil. “Dan ga ik weer voetballen. Ik speelde op een hoog niveau.”

Een tweede verdachte heeft wel wat verteld over zijn betrokkenheid bij de zaak. Hij zegt alleen niets te maken te hebben met de ontvoering en het mogelijke schieten. En voor de aanklacht van openlijk geweld die dan overblijft, zou hij volgens zijn advocaat niet zo lang hoeven vast te zitten.

Verdachte moet voor zieke moeder zorgen

Bovendien heeft hij een zieke zus en moeder die zijn zorg nodig hebben. Hun huisarts bevestigde dat in een brief aan de rechtbank. “Hij is dus hard nodig thuis”, zei zijn advocaat.

De derde verdachte is volgens zijn advocaat niet te linken aan de bivakmutsen en de gps-tracker: “Getuigen bieden ook geen duidelijkheid over zijn rol.” Hij vond dan ook dat zijn cliënt op vrije voeten moest komen, zodat hij weer aan het werk kan.

De aanklager leek dat allemaal geen goed idee. Volgens haar ligt er genoeg bewijs tegen de drie, met camerabeelden en getuigen van het voorval. Er zouden ook verdachte appjes zijn verstuurd met de opmerking: “We hebben hem.”

Kans op herhaling

Zij maakt zich zorgen om de kans op herhaling. “Dit was een betaalde klus, die uiteindelijk niet is gelukt. Wie zegt me dat ze de klus niet gaan afmaken? We weten ook niet eens wie hier nou eigenlijk achter zaten.”

De rechtbank kon zich daar wel in vinden en besloot dat alle drie de verdachten in hun cel moeten blijven. Op 26 juni wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Daar is de hele dag voor uitgetrokken. Hier zal ook een vierde verdachte moeten voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant