2610
Almere

Saharastof zorgt voor drukte bij Almeerse wasstraten

Afgelopen weekend kwam er veel Saharastof naar beneden. Hierdoor is het bij autowasstraten door heel Nederland erg druk, zo ook in Almere. Een medewerker van Autoradam in Almere laat aan Omroep Flevoland weten dat het drukker is dan normaal. Ook bij Loogman, een wasstraat in Almere, zien ze bijna een verdubbeling van het aantal klanten.

“We kunnen de drukte wel aan”, zegt directielid Jerry Hollander van Loogman. “Maar de aanloop is echt enorm. We hebben op sommige momenten al meer dan 80 auto’s per uur gehad.”

Oppassen met wassen

Als je je auto zelf wil wassen, moet je oppassen voor eventuele krassen. Als je namelijk met een natte borstel gelijk het zand eraf schrobt, kan er een schurend effect ontstaan: “Dan loop je het risico dat je krassen op je lak maakt”, laat Hollander weten Omroep Flevoland.

Maar directielid van Loogman laat weten dat je je geen zorgen hoeft te maken als je je auto laat wassen in een wasstraat met BOVAG-keurmerk. “Wij weken de auto eerst met water en een biologische shampoo. Daarna wordt de auto met water onder druk schoongespoeld. Dan is verreweg het meeste statische vuil zoals het Saharastof er al af voordat de borstel erop komt en bovendien is deze nog zacht ook.”

Saharazand

In deze tijd van het jaar zijn stof- en zandstormen gebruikelijk in de Saharawoestijn in Noord-Afrika. Het opgewaaide stof kan tot kilometers hoog in de lucht zweven en door luchtstromingen naar Nederland worden gebracht. Bij neerslag kan het stof naar beneden komen, vooral bij lichte regenval blijft er veel stof achter. Bij zware regenval wordt het stof meer verdund en weggespoeld.

De afgelopen dagen waren er perfecte omstandigheden voor het ontstaan van een dikke laag stof. Dit gebeurde vooral in de nacht van zaterdag op zondag en ook nog in de nacht daarna. Mensen die op zondagochtend hun auto wasten, liepen het risico dat ze een dag later opnieuw moesten wassen.

Afbeelding: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant