1070
Almere

Afvalwaterzuivering gaat renoveren en biogas opwekken

In 2025 begint een grote verbouwing van de afvalwaterzuivering in Almere. Dat is nodig omdat de stad groeit en er dus steeds meer afvalwater uit het riool naar de zuivering komt. Het waterschap zet tegelijk in op verduurzaming.

De afvalwaterzuivering in Almere stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. “Vanwege de leeftijd moeten we renoveren, en dat combineren we nu met een capaciteitsuitbreiding”, legt heemraad Jo Caris uit. “Zo denken we in ieder geval de groei van Almere tot 2040 aan te kunnen.”

Biogas

In twee veertien meter hoge, nieuw te bouwen vergistingstanks wordt straks biogas gemaakt. “Dat doen we al in de zuivering in Tollebeek”, aldus Caris. “Het draagt bij aan onze doelstelling om een klimaatneutraal waterschap te zijn. En het bevordert de voorzieningen voor duurzame energie in de regio.”

Medicijnresten

Ook gaat het waterschap met een poederkooltechniek microverontreinigingen, zoals medicijnresten en PFAS, uit het afvalwater halen. “We verwachten dat dit vanuit een Europese richtlijn pas in 2035 verplicht is voor grote zuiveringen”, gaat Caris verder. “Maar wij vinden we het belangrijk om die stappen nu al te zetten.”

Tarieven omhoog

De renovatie en verduurzaming van de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Almere is de grootste investering in de geschiedenis van Waterschap Zuiderzeeland. Wat het project precies gaat kosten, zal pas na de aanbesteding bekend zijn. Een paar jaar geleden werd nog een bedrag van 25 miljoen euro genoemd. De burger gaat er in de toekomst wel wat van merken: de zuiveringstarieven gaan met ongeveer vier procent omhoog.

“De winkel blijft open”

Het waterschap rekent op een bouwtijd van 2 jaar. De renovatie moet eind 2026 klaar zijn. Tijdens de bouw blijft de zuivering gewoon in gebruik. “De winkel blijft open. Met wat kunstgrepen gaat het zuiveren gewoon door.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant