5290
Almere Stad

Jongeren in Muziekwijk op zoek naar hangplek: ‘Bijdragen aan verbeteren buurt’

Jongeren in Muziekwijk uiten hun onvrede: er zijn te weinig plekken waar ze kunnen hangen. Rafael van Unen (21) doet een voorstel: de oprichting van een nieuwe jongerenontmoetingsplek (JOP), beter bekend als een groene container.

“Als een echt ‘kind van de wijk’, die hier al 21 jaar woont, hoop ik op een betere Muziekwijk en ben ik bereid om mijn steentje bij te dragen aan een verbetering van onze buurt”, zegt Rafael.

Eind vorig jaar kwamen hij en andere jongeren uit de wijk regelmatig samen op het pleintje naast de Sultan Ahmet Moskee, bij BSO De Lentemorgen. Ze kozen deze locatie vanwege de goede verlichting en beschutting tegen regen.

Na klachten van een medewerker binnen de BSO over overlast, werden ze door de wijkagent weggestuurd en zijn ze nu op zoek naar een andere plek. “We begrijpen volledig dat we overlast moeten voorkomen. Altijd zorgen we ervoor dat we geen rommel achterlaten en doen ons best om ons fatsoenlijk te gedragen.”

Verwijderde hangplek

Van Unen erkent dat het afspreken op het pleintje niet ideaal is, maar hij wijt dit aan het weghalen van de groene container in het Muzenpark. “Ik snap echt niet waarom ze die chillplek hebben weggehaald. Het was hartstikke populair, lekker centraal in het park en ideaal voor ons.” Ook de hangplek naast de Hogering is volgens hem niet voor iedereen even goed bereikbaar en lijkt vooral bedoeld te zijn voor mensen die in de buurt wonen.

Een voor de hand liggende plek om samen te komen is natuurlijk een buurthuis, maar volgens hem voelen de jongeren zich daar niet welkom. “In het buurthuis komen voornamelijk ouderen en jongere kinderen samen, wij jongeren lijken buiten de boot te vallen.”

Hulp De Schoor

De jongerenwerkers van de Schoor hebben een aanvraag ingediend bij de gemeente voor een extra jongerenontmoetingsplek in de Muziekwijk, nadat Van Unen contact met hen had opgenomen. Momenteel ligt de aanvraag nog bij de veiligheids- en gebiedsmanager. Rick Groenhard, jongerenwerker bij de Schoor, erkent de noodzaak van zo’n plek:

“Er zijn nog steeds veel te weinig plekken voor jongeren. Omdat jongeren moeilijk aan een woning kunnen komen, maar wel behoefte hebben om samen te zijn, eindigen ze vaak op straat.”

Een vergelijkbare situatie deed zich voor bij een groep jongeren uit Noorderplassen die geen geschikte hangplek konden vinden in de buurt. Ze besloten daarom rond te hangen bij de garage van de Vomar in Noorderplassen, wat voor overlast zorgde. In samenwerking met de gemeente en De Schoor kregen de jongeren vorig jaar een gloednieuwe, overdekte hangplek.

“Ik hoop dat er een vergelijkbare oplossing voor de jongeren in muziekwijk wordt gerealiseerd,” stelt Groenhard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant