1300
Almere

Merendeel explosies te linken aan conflicten in crimineel milieu: ‘Zorgelijke trend’

Het merendeel van de explosies in Almere is te linken aan conflicten in het criminele milieu. Dat schrijft het Almeerse college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Het college spreekt van een zorgelijke trend.

Om wat voor conflicten het precies gaat, is niet bekend. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om het criminele circuit in zijn geheel.

Enorme impact

In de stad zijn het afgelopen jaar veel explosies geweest. Volgens het college is de impact van ieder ernstig geweldsincident in een straat of wijk enorm. Inwoners ervaren gevoelens van angst en onveiligheid. “Wij veroordelen deze roekeloze daden die worden gepleegd in onze stad dan ook ten zeerste”, schrijft het college in de brief.

Na elke explosie wordt volgens het college een strafrechtelijk onderzoek gestart. In een aantal van die onderzoeken zijn al verdachten aangehouden. Zij riskeren een gevangenisstraf van twee tot drie jaar. Een groot deel van hen is volgens het college minderjarig.

Druk op capaciteit

Volgens het gemeentebestuur wordt er veel gevraagd van de ambtenaren om alles in het werk te stellen om op te treden tegen de ‘ontwrichtende praktijken’. B en W schrijft: “Het legt (..) een grote druk op de huidige bezetting van onze ambtelijke (juridische) capaciteit.”

De burgemeester stelde na explosies vaak tijdelijk cameratoezicht in. De camera’s moeten het veiligheidsgevoel verhogen en andere incidenten voorkomen. Ook moeten ze helpen bij het opsporen van eventuele daders.

Extra geld

Volgens het college is de inzet van camera’s de afgelopen maanden hoog geweest in vergelijking met voorgaande jaren. Er moesten vele extra camera’s worden ingehuurd omdat de gebruikelijke voorraad niet voldoende was.

De extra camera’s gaan in totaal 100.000 euro kosten. Afhankelijk van de ontwikkelingen kan dat bedrag nog verder oplopen, schrijft het college.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant