9920
Almere Stad

Ingang station Almere Centrum vanaf busplein blijvend dicht buiten spits

De ingang van het busplein naar station Almere Centrum blijft buiten de spits gesloten. De afgelopen maanden deden de NS en ProRail een proef om te kijken of de sluiting de veiligheid zou verbeteren. Dat blijkt het geval en daarom wordt de situatie permanent.

De NS en ProRail kwamen met de proef, omdat de poortjes buiten de spits relatief weinig gebruikt worden, maar er wel door overlastgevers en reizigers zonder kaartje misbruik werd gemaakt van de ingang. Dat zorgde voor veel verbale en fysieke agressie in de trein en op het station. 

Misbruik gedaald

Uit de proef kwam naar voren dat door het sluiten van de ingang, het misbruik van de poortjes is gedaald. Zo werd de noodknop, waarmee alle poortjes opengaan, 90 procent minder ingedrukt en de poortjes 50 procent minder opengeduwd. Eerder werd al duidelijk dat het aantal incidenten met zwartrijders daalde. 

Alle ingangen blijven op maandag tot en met vrijdag tijdens de spits geopend, om de doorstroom van reizigers van trein naar bus te bevorderen. Op zaterdag en zondag blijft het poortje aan het busplein gesloten. Vanaf de stationshal kunnen reizigers de perrons nog wel bereiken.

Hekwerk aangepast

Het hekwerk om de poortjes wordt aangepast zodat reizigers beter kunnen zien of de ingang aan het busplein wel of niet gebruikt kan worden. Ook plaatst NS klap- en informatieborden met de tijden van opening en sluiting.

De NS had ook liever gezien dat de hekken niet nodig waren: “Voor de bereikbaarheid van het station en daarbij het gemak van het gebruik van de trein en bus hadden de partijen, evenals Keolis, gewenst dat een andere oplossing mogelijk was.”

Meer handhaven

De lokale VVD-fractie keerde zich tegen de sluiting van de ingangen. Zij wilden dat er meer gehandhaafd zou worden in plaats van het dichtdoen van ingangen. De partij noemde het “onbegrijpelijk dat de daadwerkelijke problemen onvoldoende worden aangepakt en Almeerders dus de dupe worden van overlastgevers.”

De vervoerder geeft ook aan dat in de toekomst het busplein nog wordt aangepast met oog voor toegankelijkheid, overstappen en sociale veiligheid. 

Ook blijft de NS samen met ProRail, gemeente en politie andere maatregelen treffen om de sociale veiligheid op het Flevolandse spoor te verbeteren. Zo is er extra personeel of cameratoezicht ingezet. Ook worden er controle-acties gehouden. Vorige week leverde dat nog ongeveer 100 bekeuringen op. 

Lelystad Centrum

Ook in Lelystad zijn bepaalde opgangen van het station gesloten. Het gaat daar om de ingang aan de Visarenddreef. Ook daar zijn de poortjes dicht om overlast te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant