2.5K2
Almere

Aanstaande sluiting bibliotheek Almere Buiten leidt tot hamsteren bij ‘minibieb’ in de buurt

De minibieb van de Almeerse Carin Fiere doet sinds een aantal weken goede zaken. De initiatiefnemer van de buurtbibliotheek ziet de drukte toenemen sinds de échte bibliotheek in Almere Buiten heeft aangekondigd dat de deuren vanaf 30 maart ruim een maand dichtgaan. “Mensen slaan nu al extra boeken in”, zegt Carin. “Vooral de kinderboeken en thrillers gaan ontzettend hard.

Vanaf 6 mei is de Nieuwe Bibliotheek in Almere Buiten weer open, op een tijdelijke locatie aan het Keerkringplein 18. Tot die tijd kunnen bibliotheekbezoekers terecht bij een van de andere vestigingen in Stad, Haven of Poort.

En dus ook bij de minibieb van Carin, in de Faunabuurt. Sinds de tijdelijke sluiting is aangekondigd, ziet ze de drukte toenemen, vertelt ze. “De minibieb trekt nu wel 10 tot 25 mensen per dag, vooral op dagen met mooi weer. Mensen nemen vooral veel meer boeken mee: ik zie ineens dat de helft van de kinderboeken weg zijn.”

Voorraad slinkt

Almere kent meerdere minibiebs: boekenkasten in de tuinen van bewoners, waar geïnteresseerden boeken uit mogen lenen. “Het is wel de bedoeling dat je als je een boek haalt, ook weer een boek terugbrengt”, benadrukt Carin. Dat mogen ook boeken van jezelf of uit andere kasten zijn.

Sinds twee weken nemen mensen steeds meer boeken mee. Zoveel, dat Carin bang is dat ze de kasten straks niet meer vol krijgt. “Ik heb best wel een voorraad, maar je weet niet wat er gaat gebeuren als het nog veel harder gaat dan nu. Ik spreek mensen die bang zijn dat ze niet meer in de buurt terecht kunnen.”

Nieuwe boeken

Nieuwe boekendonaties zijn dan ook van harte welkom. “Vooral de kinderboeken gaan nu hard, maar ook de thrillers en romans zijn populair”, zegt Carin. Via haar Facebookpagina deelt ze welke boeken nog verkrijgbaar zijn en kunnen mensen die boeken over hebben, zich melden.

De Nieuwe Bibliotheek moet vanwege een verbouwing verhuizen naar de tijdelijke nieuwe plek aan het Keerkringplein. De bibliotheek laat weten dat die verbouwing minstens een jaar zal gaan duren. Daarna keert de bieb weer terug naar de oude locatie op Baltimoreplein 112, die nog tot 30 maart geopend is.

  1. Kleine correctie op de tekst: boeken hoeven niet persé bij ons teruggezet te worden. Mag ook in een andere bieb, zo “zwerft” hij ook.

  2. Hoi,

    Kunnen julie mijn e-mailadres aan Carin doorgeven. Ik ga binnenkort opruimen en ik heb nogal wat kinderboeken (van mezelf die ik al mijn hele leven mee sleur met elke verhuizing). Ik zou het fijn vinden als de boeken (Kameleon, Pim Pandoer, commissaris Achtenberg en nog wat boeken) zouden worden hergebruikt.

    Groet,
    Berry

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant