1900
Almere

OM: Almeerder was betrokken bij bende die drugs in verfpoeder smokkelde

Tegen een 35-jarige man uit Almere die betrokken zou zijn geweest bij twee drugsbendes is vrijdag zes jaar cel en een boete van 85.000 euro geëist. De bendes die vanuit onder meer Zaandam opereerden, hielden zich volgens het Openbaar Ministerie bezig met de invoer van en handel in cocaïne, amfetamine en XTC.

Volgens het Openbaar Ministerie zat de cocaïne gemengd in verfpoeder die vanuit Colombia naar Nederland werd verscheept. Om te onderzoeken wie er bij de zaak betrokken waren en waar de drugs belandden, zette de politie een speciale operatie op.

Undercoveragenten

Met een bus van DHL leverden twee undercover-agenten in 2020 veertien dozen onderschept verfpoeder af bij een loods in Zaandam. De loods werd vervolgens geobserveerd.

Met behulp van informatie van telefoonmasten werden onderschepte anonieme chatberichten gekoppeld aan een groep verdachten. Ook chatgesprekken over bijvoorbeeld de verjaardag van een van de verdachten hielpen bij de identificatie.

Eigen xtc-lab

De politie ontdekte dat de twee bendes heel georganiseerd werkten en dat iedere betrokkene zijn eigen taak had. Een van de bendes bleek in Westzaan bovendien een eigen xtc-lab te hebben opgezet. Om de cocaïne uit het verfpoeder te kunnen halen, had de andere bende een eigen wasserij opgezet. 

Afgelopen maandag stonden in de zaak al zes mannen uit onder meer Amsterdam, Krommenie en Enkhuizen terecht. Tegen hen werd tot acht jaar cel geëist. De Almeerder zou de spil tussen beide bendes zijn geweest. Hij kwam vrijdag pas voor de rechter, omdat hij eerder deze week ziek was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant