2810
Almere

Dringend tekort aan politieagenten in Almere: ‘Het gaat dan niet over tientallen, maar meer’

Almere staat voor een grote uitdaging om criminaliteit aan te pakken. De stad zou veel meer politieagenten moeten hebben dan het momenteel heeft, dat zegt sectorhoofd Ben Nassir Bouayad van de politie Flevoland tegen het AD. Tegelijkertijd heeft de stad te weinig financiële middelen om ondermijning tegen te gaan.

Explosies en jongeren die geronseld worden door criminele organisaties. Het is een nieuw probleem waar de jongste stad van Nederland mee kampt. Sinds vorig jaar is het aantal explosies in de stad hard gegroeid, toen waren er 22 explosies. Die trend zet zich dit jaar zorgwekkend voort.

Bovendien telt Almere een groot aantal jonge verdachten, tussen de 12 en 24 jaar oud. In 2022 waren dat er 820, waarvan 120 zich schuldig hebben gemaakt aan drugshandel of verboden wapenbezit. Uit de jaarlijkse voortgangsrapportage van de gemeente blijkt dat dit aantal hoger is dan in andere vergelijkbare steden.

Tekort aan middelen

Het tekort aan middelen vormt een belemmering voor de politie om Almeerse jongeren uit de criminaliteit te houden. “Voor een stad als Almere mag het wel onsje meer als het gaat om capaciteit, middelen en budget”, zei Bouayad tijdens een bespreking op het gemeentehuis.

Volgens hem groeit de politiecapaciteit niet mee met het inwoneraantal van de stad. “De huidige politiecapaciteit dateert nog uit 2011, terwijl de stad inmiddels met tienduizenden inwoners is gegroeid. Als we kijken naar de ontwikkelingen, zoals nieuwe vormen van criminaliteit, vraagt dat veel van ons. Met de huidige capaciteit is het erg krap”, stelt Bouayad.

Vier jaar geleden is vastgesteld dat er minimaal 450 fte bij moeten komen in Midden-Nederland. “Flevoland is daarin snelstgroeiende regio. Dat betekent dat een groot deel van die 450 naar Almere moet komen”, zegt de politiechef. “Het gaat dan niet over tientallen, maar meer.”

‘Half miljoen nodig’

Ook burgemeester Hein van der Loo staat voor een uitdaging Uit de rapportage blijkt dat hij de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) niet goed kan gebruiken door een gebrek aan financiële middelen. Met een Bibob-toets kan worden voorkomen dat een vergunning wordt afgegeven die misbruikt wordt voor criminele activiteiten. Bij zo’n toets werkt de gemeente samen met onder meer de politie, belastingdienst, FIOD en het Openbaar Ministerie.

Van der Loo schat dat er 550.000 euro nodig is. Geld dat er mogelijk niet is. Gezien het miljoenentekort van Almere in 2023, dreigt de stad zelfs onder financieel toezicht te komen als er niet snel maatregelen worden genomen. Dat beseft ook Van der Loo zich. “In het kader van de begrotingsgesprekken is dat een factor. Doen we dat wel of niet. We moeten bij sommige dingen een onsje eraf doen. Een onsje erbij is dan een moeilijk gesprek.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant