D66: leegstand in Almere moet aangepakt worden

Iris van Ree
Door Iris van Ree 157 Views

De woningnood in de stad blijft een groot probleem voor Almeerders. Beloofde woningen blijven uit vanwege gestegen bouwkosten, personeelstekorten in de bouw en de hogere rente. D66-raadslid Spencer Alberg dringt aan op een beter gebruik van de bestaande woningvoorraad en het aanpakken van leegstaande panden.

Om het tekort aan woningen aan te pakken wil de gemeente Almere 25.000 woningen bouwen in de periode 2020-2030, maar het aantal opgeleverde woningen blijven ver achter bij de prognose. Tot en met 2023 zijn er 6381 van de geplande 8262 woningen opgeleverd, een tekort van 22,8 procent. In 2023 werden zelfs slechts 1663 woningen gebouwd, wat 36 procent lager ligt dan gepland.

De gevolgen van deze tekorten zijn duidelijk merkbaar, met een groeiend aantal woningzoekenden en toenemende wachttijden. Om de bouwproductie te versnellen, heeft het college het ‘Aanvalsplan Woningbouw’ opgesteld en besproken met de raad. Hierin is afgesproken de bouw van 1.500 gereguleerde huurwoningen te versnellen en 1.000 tijdelijke woningen toe te voegen door panden om te bouwen of flexwoningen te bouwen.

Woningvoorraad goed benutten

De leegstand in Almere, hoewel die beperkt is, blijft ongewenst vindt Alberg. In 2022 stonden 1210 woningen leeg, waarvan 260 langer dan een jaar. Dit aantal steeg tot 1580 leegstaande woningen in 2023. De meeste leegstaande woningen staan in en rondom het Centrum, maar ook in Poort, Muziekwijk en Overgooi is dit aan de orde.

Langs de A6 bij Almere staat veel kantoorruimte leeg. In de Transistorstraat gaat het om meer dan een derde van de kantoorpanden. Verschillende panden zijn de afgelopen jaren wel omgebouwd. Zo werd het pand aan het Schippersplein in het centrum van Almere na zestien jaar leegstand een opvangplek voor Oekraïners.

Alberg vreest dat zodra de woningmarkt weer enigszins gaat ontspannen, leegstand zal terugkeren in de minder courante delen van de woningvoorraad. “Het is daarom verstandig om als gemeente deze periode van relatief geringe leegstand te benutten om te anticiperen op de toekomst, zodat je daar straks niet door wordt verrast.”

Foto: Menno Biben
Leegstaande woningen tegengaan

Volgens Alberg zijn er verschillende manieren om leegstand tegen te gaan. Zo kiezen verschillende gemeenten zoals Beverwijk, Haarlem en Amsterdam voor het invoeren van een leegstandverordening, waarbij er een meldingsplicht voor leegstand vastgelegd moet worden.

Anderen gemeenten, zoals Schiedam, experimenteren met een verhuurdersvergunning op basis van de APV, waarbij de focus ligt op het monitoren van leegstand en het opleggen van verplichtingen aan verhuurders die niet voldoen aan de normen. In Den Haag wordt de ‘pandbrigade’ ingezet om administratieve leegstand aan te pakken door illegale situaties op te sporen, te legaliseren of te beëindigen.

Alberg heeft een agendavoorstel bij de raad ingediend. Hij wil met het college en de raad de nut en noodzaak van het aanpakken van woning leegstand en de beschikbare instrumenten om leegstand tegen te gaan bespreken.

Laat een reactie achter