1.2K0
Almere

Aantal zorgbehoevende ouderen gaat in Almere meer dan verdubbelen

In Almere groeit het aantal ouderen dat verpleeghuiszorg nodig heeft de komende vijftien jaar van 780 naar 1940. Maar er zijn niet genoeg verpleeghuisplekken voor iedereen. Daarom moeten ongeveer 830 ouderen in 2040 zorg buiten het verpleeghuis krijgen, blijkt uit nieuw onderzoek van ABF Research, meldt het AD.

Zolang het beleid is dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, en verpleeghuizen maar zeer beperkt kunnen groeien, moet Nederland zich opmaken voor ‘een omslag in de ouderenzorg’, concludeert Judith Willems, een van de auteurs van deze zogenoemde Fortuna-prognose.

Tussen nu en 2040 komen er in Almere wel verpleeghuisplekken bij, namelijk zo’n 330, voorziet ABF. Dit is niet genoeg om de groei van het aantal zorgbehoevende ouderen op te vangen.

Harder dan gemiddeld

De groei van het aantal ouderen dat zorg nodig heeft gaat in Almere harder dan gemiddeld in Nederland. Op provinciaal niveau stijgt het aantal ouderen dat verpleeghuiszorg nodig heeft met 136 procent in vijftien jaar, en in Almere zelfs met 149 procent. Landelijk gezien stijgt dit aantal met 77 procent, wat neerkomt op ruim honderdduizend ouderen.

Over vijftien jaar wordt verwacht dat het aantal inwoners van 65 jaar en ouder in Almere zal toenemen tot ongeveer 56.730, volgens de meest recente prognose van het RIVM. Dit betekent dat één op de vijf mensen in deze gemeente dan 65-plus zal zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant