wegrijden na een ongeval
1210

Percentage wegrijden na een ongeval het hoogst in Almere

Wegrijden na een ongeval is strafbaar. Toch rijden er in Nederland ruim acht weggebruikers per uur door na het veroorzaken van een ongeval. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Independer. Het aantal aangiftes verschilt per gemeente en provincie. In Flevoland zijn weggebruikers in Almere koploper als het gaat om het wegrijden na een ongeval.

Volgens het onderzoek van verzekeringsmaatschappij Independer reden er vorig jaar 73.960 weggebruikers door na het veroorzaken van een ongeval. Dit hoeft niet altijd een ongeluk met een andere weggebruiker te zijn, maar ook het omrijden van een paaltje of een tuinhek valt onder deze categorie. Er werd op landelijk niveau in 2023 bijna 74.000 keer aangifte gedaan.

Independer baseert deze cijfers op basis van politiecijfers die aan hen zijn verstrekt. Er is echter wel sprake van een lichte afname van -5,99 procent. In 2022 maakten iets meer weggebruikers zich schuldig aan het wegrijden na een ongeval. In dat jaar keerde het Waarborgfonds ongeveer 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers van doorrijders. Ook in Almere trappen mensen vaak het gas in na het veroorzaken van een ongeval.

Percentage doorrijders na een ongeval in Almere

In de provincie Limburg maken mensen zich het vaakst schuldig aan wegrijden na een ongeval. In de top 10 komt deze provincie zes keer voor. De landelijke koploper is Rotterdam, met 8,25 wegrijders per 1.000 inwoners. Er moet wel bij worden vermeld dat het aantal inwoners van een gemeente van invloed is op deze cijfers. Hoe drukker de stad, hoe meer ongevallen en doorrijders. 

De provincie Flevoland heeft 4,37 doorrijders per 1.000 inwoners. Almere spant hierin de kroon, in deze gemeente verlieten 4,42 mensen per 1.000 inwoners de plaats van een ongeval. In 2023 werden er in Almere 985 aangiftes gedaan. Op de tweede en derde plek staan Lelystad en de Noordoostpolder met respectievelijk 285 en 120 aangiftes. Doorrijden na een ongeluk is strafbaar en kan tot 3 maanden celstraf en een geldboete van 8100 euro opleveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant