1.1K1
Almere

Schooladvies voor achtstegroepers in Almere, meestal havo

Het is een spannende tijd voor Almeerse achtstegroepers. Zij krijgen uiterlijk zondag hun definitieve schooladvies. De gemiddelde leerling krijgt in Almere, anders dan in de rest van Flevoland, vmbo/havo advies.

In het schooljaar 2021-2022 was dat ook al het geval, net als in 2018-2019, het laatste volledige schooljaar voor de coronapandemie. Dat blijkt uit door het AD opgevraagde cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Sinds dit jaar maken de leerlingen een ‘doorstroomtoets’, in plaats van de centrale eindtoets. Op deze manier zou het gewicht en de spanning van de eindtoets kleiner worden, en krijgt het oordeel van de leerkracht juist meer gewicht.

Anders dan de rest van Flevoland

Vorig jaar adviseerden docenten in Almere de meeste leerlingen naar de havo te gaan, blijkt uit de cijfers. Van de 2183 achtste groepers kregen 389 dat advies. In de rest van Flevoland is vmbo-gemengd/theoretisch juist het meest gegeven schooladvies. Toch zit de helft van de achtstegroepers in de provincie, net als in Almere, boven vmbo/havo niveau.

Landelijk

Ook landelijk gezien zijn er opvallende verschillen. In grote delen van de Randstad, Brabant en Gelderland is, anders dan in Almere, vwo het meest gegeven advies. Het vaakste wordt vmbo geadviseerd, maar er zijn zo veel verschillende soorten vmbo, dat dit in kleinere aantallen uiteenvalt.

Bijna overal in Nederland krijgt de helft van de leerlingen het advies om naar vmbo/havo te gaan. Alleen in het noordoosten ligt het doorsnee advies op vmbo-gemengd/theoretisch. Op de as Amsterdam-Utrecht krijgt de helft van de leerlingen het advies om naar de havo te gaan.

  1. Ik had mijn kind liever in Almere ingeschreven ipv Amsterdam West. Je komt uit een ander land en gelijk wordt je als moeder duidelijk gemaakt dat je kind naar praktijk onderwijs zal moeten gaan. Je kind maakt ongeveer 4 weken na aankomst gelijk een toets in februari. Je moet als ouder ook gelijk toestemming geven voor een IQ onderzoek, want er is geen tijd. Reden: Kind moet advies krijgen omdat de inschrijvingen in maart zijn. IQ test wordt afgenomen door orthopedagoog van dezelfde organisatie/instantie waar de school aan verbonden is. Wat moet je dan als ouder denken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant