2270
Almere Buiten

Onduidelijkheid over opvang veilige landers in voormalige gevangenis ‘Almere Binnen’

De toekomst van de voormalige gevangenis in Almere Buiten is onduidelijk. Plannen om dit complex te transformeren tot een opvangcentrum voor asielzoekers met weinig kans op een verblijfsvergunning zijn voorlopig opgeschort. Deze beslissing is gebaseerd op een rechterlijke uitspraak in maart, waarbij het beroep van een asielzoeker tegen zijn plaatsing in een soortgelijke faciliteit gegrond werd verklaard.

Sinds het najaar van 2022 is de gemeente in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de voormalige gevangenis. De gesprekken zijn dus voorlopig gestopt, in afwachting van meer duidelijkheid over de consequenties van de uitspraak. Het dilemma waarmee het ministerie en de gemeente nu geconfronteerd worden, is of een opvang die voorgesteld wordt binnen de kaders van de huidige wet- en regelgeving uitvoerbaar is.

Hoofdpijndossier

De gevangenis bood onderdak aan 360 gevangenen en was vlak voor de sluiting nog uitgebreid. Ook werkten er meer dan 250 mensen in de gevangenis. Op 1 januari 2019 sloot de gevangenis officieel de deuren.

Begin 2023 wordt duidelijk dat het Rijk de oude PI daadwerkelijk wil gebruiken. Het Rijk en de gemeente Almere gaan in gesprek over het opvangen van zogeheten ‘veiligelanders’, asielzoekers die uit relatief veilige landen komen en dus weinig kans maken op een verblijfsvergunning. Deze groeiende groep mensen is een hoofdpijndossier voor het Rijk en het COA, omdat ze voor relatief veel overlast zorgen.

De Almeerse gemeenteraad lijkt niet enthousiast over het plan. Meerdere raadsleden maken zich zorgen over de mogelijke overlast, helemaal nu de stad ook nog met een tekort aan politie-agenten kampt. Daarop stelt de gemeente harde eisen aan het Rijk: zo wil de gemeente extra hulp met statushouders, moet de stad extra agenten krijgen en moet Almere de volledige regie krijgen over de opvang.

De woordvoerder van de gemeente Almere heeft aangegeven dat er nog niet is afgezien van de plannen en dat de betrokken partijen beoordelen of zij de gesprekken met justitie en veiligheid weer oppakken zodra er meer duidelijkheid is over de juridische positie van het concept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.