670
Almere

Den Oudsten moet als onafhankelijke verkenner Almeerse politiek uit het slop trekken

Oud-burgemeester Peter den Oudsten van Groningen en Enschede wordt aangesteld als ‘onafhankelijke verkenner’ in Almere. Dat schrijft de Almeerse griffier aan de gemeenteraad. Den Oudsten moet de Almeerse gemeentepolitiek weer op de rails krijgen na het ontstaan van een collegecrisis de afgelopen weken.

De oud-burgemeester gaat de komende tijd met alle 16 partijen in gesprek om te kijken hoe er een ‘stabiel stadsbestuur’ kan komen, nadat een overgrote meerderheid daar donderdag na een urenlang debat om vroeg. De crisis ontstond nadat de ChristenUnie en de VVD eind januari kort na elkaar de coalitie verlieten.

Voor zowel VVD als ChristenUnie bleken bezuinigingen een té bittere pil. Bij de ChristenUnie ging het om bezuinigingen in de jeugdzorg, terwijl de VVD eiste dat bezuinigingen niet ten koste zouden gaan van burgers en ondernemers. Die harde voorwaarde was voor de resterende vijf collegepartijen niet acceptabel, waardoor de breuk definitief bleek. 

Burgervader in grote steden

De 73-jarige Peter den Oudsten is geen onbekende binnen de gemeentelijke politiek. In 1997 begon de Fries als PVDA-wethouder van Leeuwarden, tevens ook de geboortestad van Den Oudsten. Nog geen jaar later zette Den Oudsten zijn eerste stappen als burgervader, als waarnemend burgemeester van Leeuwarden. Vanaf 2001 kreeg hij fulltime de ambtsketting omgehangen, niet in Friesland maar in het Drenthse Meppel.

In de daaropvolgende jaren was Den Oudsten ‘burgervader’ in onder meer Enschede, Groningen en waarnemend burgemeester van Utrecht, waar hij in 2020 definitief afzwaaide. Naast zijn werk als burgemeester, speelt Den Oudsten ook een grote rol in het onderzoek naar het mortierongeluk in Mali in 2016. Bij het ongeluk kwamen twee militairen om het leven en raakte een derde zwaargewond.

Bekend met problemen in grote steden

Volgens de Almeerse griffier is Den Oudsten bekend met het ‘lokale bestuur’ en kent hij de grote opgaven waar ‘een stad Almere voor staat’. De gemeente ziet de Fries als goede kandidaat omdat hij als oud-burgemeester weet hoe het is om vanuit een ‘onafhankelijke positie’ te werken.

Den Oudsten staat als verkenner voor een forse uitdaging: de Almeerse politiek is verdeeld en versnipperd. Het oude college bestond al uit zeven partijen en een deel van de resterende oppositie heeft elkaar uitgesloten.

Politiek steekspel en moddergooien

Die verdeeldheid werd donderdag nog eens éxtra benadrukt: het debat verzandde na uren discussiëren in een politiek steekspel waarbij veel partijen elkaar van grove fouten beschuldigden, de burgemeester meermaals moest ingrijpen en de oude college-vrienden elkaar door het slijk haalden.

De verkenner gaat op korte termijn met alle partijen in gesprek om te kijken hoe de stad uit de politieke impasse komt. Den Oudsten heeft een duidelijke opdracht meegekregen vanuit de gemeenteraad: tot een stabiel stadsbestuur komen om zo Almere te behoeden voor ingrijpen van de provincie Flevoland of zelfs het Rijk.

Fotro: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant