1K3
Almere Stad

Moet de tunnel aan de Hospitaaldreef dicht om Almere klaar te maken voor de toekomst?

Verkeer in Almere zal op termijn niet meer door de binnenstad kunnen rijden, maar moet er omheen. In de plannen voor de periode 2030 tot 2040 staat dat de gemeente kijkt naar een knip in de binnenstad. Dat zou betekenen dat de Hospitaaldreef, die de twee delen van de stad verbindt, gesloten zal worden voor automobilisten. 

Volgens de gemeente groeit de stad zó snel, dat er verwacht wordt dat de verplaatsingen in de binnenstad zullen verdubbelen in de komende vijftien jaar. Het verkeer zou dan vastlopen. Daarom lijkt het de gemeente onvermijdelijk om een knip in de binnenstad te maken en de zogenoemde oost-westverbinding op te heffen.

Noodzakelijke maatregel

In de talkshow ‘Politiek op 1’ spraken drie partijen zich uit over de mogelijke knip in de binnenstad. Volgens Spencer Alberg van D66 is de knip noodzakelijk om in de toekomst meer woningen te realiseren. “Tot 2040 willen we 10.000 tot 15.000 woningen bijbouwen in de stad. Dat betekent dat je ook wat aan je infrastructuur moet gaan doen, dat is allemaal goed onderzocht. En wat blijkt, het is onontkoombaar. Je kan er niet omheen om die tunnel dicht te gaan gooien.”

Shadi Nikshomar van GroenLinks is het met Alberg eens: “Als we meer woningen gaan realiseren, brengt dat natuurlijk een enorme druk op het verkeer. Het komt erop neer dat dit een keuze is die we moeten gaan maken. Dit is in het belang van de stad.”

Volgens Ruud de Jonge van de PvdA moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden als we de visie van de stad willen ontwikkelen. Zo zijn twintig jaar geleden voor de verbouwing van het stadscentrum de eerste huizenblokken aan de Schipperskade gesloopt om ruimte te geven. “Het is natuurlijk een fictie om te denken dat het plaatje dat veertig jaar geleden is ontworpen, het eindplaatje is”, vertelt De Jonge.

‘Vervelend als het dicht zou gaan’

Gebruikers van de passage werd in ‘Politiek op 1’ gevraagd wat zij van de knip in het centrum zouden vinden. Een taxichauffeur denkt dat het onvermijdelijk is om de kosten van de langere routes door te berekenen aan de klanten. “Ik vind dit eigenlijk niet kunnen. Als jij die tunnel afsluit, dan zullen wij als vervoerders, met name taxi’s, dus een stuk grotere route moeten gebruiken om bij onze bestemming te komen met onze klanten. Wat dan inhoudt dat mensen dus ook meer gaan moeten betalen voor de taxiritten.”

Andere gebruikers van de Hospitaaldreef vinden dat met een knip het probleem verplaatst zou worden. Een vrouw die dagelijks van de tunnel gebruikt maakt, denkt dat het nadelig zou zijn voor de winkeliers in het stadscentrum. “Ik snap best wel dat mensen zich druk maken over drukte, maar dan verleg je alleen maar het probleem.” Ze vervolgt: “Ik denk dat je het fijn vindt als winkelier dat het druk is in de stad. Je wil toch je spulletjes kwijt. En daarnaast: wij moeten er ook zijn voor school. Dus ik vind het heel vervelend als het dicht zou gaan.”

Hoewel Almeerders niet staan te springen om het plan, denkt Alberg dat ze uiteindelijk heel blij zullen zijn zodra de knip er is. “We geven veel meer ruimte aan fietsers en voetgangers. De route rondom het centrum gaan we verbeteren, waardoor die route veel sneller gaat zijn dan de sluiproute door het centrum heen.”

  1. Wat een onzin.
    Het probleem gaat zich dan zeker verplaatsen
    Almere gaat naar knoppen net als Amsterdam

  2. Als ze de zorgen dat de rotonde bij de busbaan ondergronds gaat is het grootste knelpunt al weg. En dat zou misschien ook nog een oplossing kunnen zijn bij het zebrapad dat het centrum krruist

  3. Geen goed plan het is nu al zo druk aan de kant van de spoordreef. Het probleem verplaatst zich. Wie bedenkt zoiets? Vast iemand die niet in Almere woont en geen auto heeft 😩

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant