4.7K12
Almere

Almere krijgt twee nieuwe bibliotheken

De bibliotheken in Almere krijgen extra geld van het Rijk, dat meldt Omroep Flevoland. Het geld is bedoeld om in de bestaande bibliotheken verbeteringen door te voeren. Het is volgens het Rijk voor het eerst in lange tijd dat er miljoenen worden geïnvesteerd in bibliotheken. 

In Almere komen twee nieuwe bibliotheken. Ook zijn er langer medewerkers in de vestigingen Almere Poort en Buiten. In totaal wordt er 1,3 miljoen euro door het Rijk geïnvesteerd in Almere. 

163 bibliotheken

In totaal kregen 163 bibliotheken extra geld. Het totaal bedrag dat beschikbaar is, is 70 miljoen euro. Het ministerie heeft maximaal 80 procent van de kosten betaald, gemeenten zelf hebben de andere 20 procent bijgelegd.

Het is door een wijzigingen in de wet vanaf 2026 verplicht om inwoners toegang te geven tot een volwaardige bibliotheek. De subsidie moet de lokale overheden helpen om zich hier op voor te bereiden. Het geld komt uit een tweede ronde. In de eerste kreeg Almere ook al geld toegekend.

 1. Zijn er überhaupt nog mensen die boeken halen uit de bibliotheek?
  Het fenomeen ‘bibliotheek’ is mijn inziens behoorlijk achterhaald en zonde om daar zoveel geld aan uit te geven.

 2. What a waste of money…who uses library, when you have Internet, ai, and for few euros you can get subscription for millions of books under your fingertip

 3. Misschien is een goedmakertje voor die 130 miljoen die door het Floriade-putje zijn gespoeld door GroenLinks 😉

 4. Wat een goed initiatief. De waarde van een bibliotheek als een plek waar mensen in stilte, gezamenlijk, hun krantje kunnen lezen. Waar boeken geselecteerd zijn die je verrijken of gewoon lekker afleiden. Waar kinderen leren/lezen dat hun wereld groter is dan wat ze in hun omgeving zijn. Vind veel in de politiek ruk maar ben erg blij met dit besluit.

 5. Fijn dat er 2 bij komen! Waar komen ze? Wij maken veel gebruik van de bibliotheek, gaan naar t filmhuis en soms ook gewoon even wat kranten lezen, want ja t kan allemaal digitaal, maar er gaat niets boven een echt boek of n echte krant . En dat vind niet alleen ik, n boomer , maar ook mijn kinderen en kleinkinderen maken veel gebruik van de bieb. Jammer dat er zoveel negatieve opmerkingen zijn

 6. Sympathiek gebaar. 130 miljoen in de Floriade gestort. We hebben nog wat te goed. Het is een begin. 😉

 7. Ja ik ga nog net mijn dochter van 4 naar de bieb!

  Maar naar mijn idee hoeft er geen bieb bij u Almere. Maar leuke speelruimtes

 8. Ik vind het vreselijk dat er altijd overal zoveel commentaar op is.
  Er zijn heel veel mensen die gebruik maken van de bibliotheek.
  Inclusief jonge mensen denk aan studenten.
  Ik vind het geweldig, goed plan.

 9. Een boek lezen is voor mij nog steeds een fijne ontspanning.
  Een E-reader is zo statisch.
  Wij lezen gemiddeld 60 boeken per jaar, het abbonement is niet duur en geen overvolle boekenkast.

 10. Wim Cornelisse zegt:

  Wendy, het is fijn om ff een bibliotheek in te lopen en kranten, tijdschriften en in bepaalde boeken in te zien en ter plekke te lezen, naast het lenen. Ga eens in de mooie vestiging Stad kijken. Zal je verbaasd zijn hoe druk het daar is. Dus uit de tijd? Zeker niet. Misschien ben jij nog niet helemaal aagehaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant